România, în stare de alertă epidemiologică. Medic: „Nu știu să fi văzut atât de multe cazuri de gripă zilnic în cabinet”

0
Publicat:

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, este uimită de numărul mare al cazurilor de gripă. „Nu știu să fi văzut atât de multe cazuri de gripă zilnic în cabinet, cum văd de trei-patru săptămâni încoace”, afirmă medicul.

Copil cu gripă SURSA: shutterstock
Copil cu gripă SURSA: shutterstock

România a intrat în stare de alertă epidemiologică săptămâna trecută din cauza gripei. Asta după ce numărul de infecții respiratorii s-a dublat în ultimele trei săptămâni, iar decesele s-au triplat. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul Sandra Alexiu, spune că numărul pacienților cu gripă este tot mai mare.

„Nu știu să fi văzut atât de multe cazuri de gripă zilnic în cabinet, cum văd de trei-patru săptămâni încoace. E drept că acum având la îndemână teste rapide accesibile e mai ușor să pui diagnosticul mai repede și sa câștigi timp. Am reușit să obținem fonduri la AMFB să achiziționăm pentru colegii din București și Ilfov 360 de cutii de teste rapide combinate gripă A+B și Covid”, susține dr. Sandra Alexiu.

Cu cât diagnosticăm mai rapid de la primele simptome, cu atât putem acționa mai repede cu antivirale disponibile atunci când e cazul. Primele 24-48 de ore sunt decisive, susține medicul.

Cea mai importanta armă contra gripei, consideră dr. Alexiu, este „vaccinarea, care se face de la vârsta de șase luni”.

„Sper că toți cei care trec acum prin gripă prima dată în viață și văd cât e de rău, să țină minte până la 1 octombrie când va începe vaccinarea pentru sezonul următor!”, concluzionează dr. Sandra Alexiu.

România a intrat în stare de alertă epidemiologică

Ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică din cauza gripei. Decizia a fost luată după ce, în ultimele trei săptămâni, numărul infecțiilor respiratorii înregistrate săptămânal s-a dublat la finalul lunii ianuarie, față de începutul anului, iar numărul deceselor s-a triplat

Potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), avem cu un sfert mai multe îmbolnăviri săptămânal față de media din anii 2016-2023 și cu peste 35% mai multe cazuri față de perioada similară a anului trecut. Concret, 133.057 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) în săptămâna 22-28 ianuarie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite