Rafila: Am luat decizia de instituire a stării de alertă epidemiologică în România

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică în urma înregistrării, timp de trei săptămâni consecutiv, a numărului mare de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii).

Rafila a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Rafila a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Săptămâna 22-28 ianuarie este deja a treia săptămână de creștere consecutivă.  Este săptămâna epidemică, cea de-a treia. Ca si anul trecut, am luat decizia de alertă epidemiologică”, spune ministrul.

Alexandru Rafila a mai declarat că nu va fi cazul să se declare epidemie, subliniind că vârful va fi atins săptămâna aceasta sau următoarea. 

„Vârful de anul trecut a fost mai mare decat cel de anul acesta, dar este normal, pentru că a fost primul an după pandemie. Recomandăm măsuri în unitățile sanitare și de învățământ”, a mai spus ministrul. 

Cu privire la eventuale restricții în țara noastră, Ministrul Sănătății a declarat că nu vor exista astfel de măsuri. 

„Vreau să spun un lucru care să fie extrem de clar de la început pentru toată lumea: nu se instituie niciun fel de restricţii. Nu aş vrea să aud tot felul de speculaţii că introducem restricţii pentru populaţie. Nu are niciun fel de legătură. Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii încât să putem să asigurăm toate resursele necesare. Am încheiat de curând împreună cu doamna secretar de stat Adriana Pistol şi doamna director general Amalia Şerban o teleconferinţă cu directorii direcţiilor de sănătate publică pentru a putea să ne coordonăm activitatea în această perioadă şi să asigurăm resursele necesare pentru controlul acestei situaţii”, a explicat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, situaţia va mai dura până la sfârşitul lunii februarie.

„Din punctul meu de vedere, această situaţie va mai dura până la sfârşitul lunii februarie”, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit raportului publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464). Variaţia în plus faţă de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26.8%.

Totodată, au fost 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1301) şi în judeţele Cluj (1032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).

În plus, s-au raportat 43 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, 320 de cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat şi 4 cu virus B).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite