Reacție la ancheta ”Adevărul”. Ministrul Rafila, despre managerul Spitalului Focşani, suspectat de incompatibilitate.: „Cazul e în atenția Corpului de Control”

0
Publicat:

”Adevărul” a publicat în această săptămână o amplă investigație privind suspiciuni de incompatibilitate în ceea ce o privește pe Rodica Ifrim, manager interimar al Spitalului Județean Focșani, funcție în care a fost numită de Ministerul Sănătății pe 29 martie 2024.

Managerul Rodica Ifrim e în funcție de aproape două luni FOTO Clinica Tinereții
Managerul Rodica Ifrim e în funcție de aproape două luni FOTO Clinica Tinereții

Concret, Rodica-Ioana Ifrim, în afară de activitatea din cadrul Spitalul Județean Focșani, mai are colaborări cu trei clinici private, două din Focșani (Medcenter și Clinica Tinereții) și una din Târgu Mureș (Clinica Vita-Nova). Contractele de prestări servicii cu cele trei clinici au fost încheiate de PFA Ifrim Rodica Ioana.

Conform Legii nr.95/2006, managerul unui spital de stat nu are voie să exercite alte activități, nici măcar cele neremunerate cu excepția celor din domeniul medical din aceeași unitate sanitară pe care o conduce. (art.178 ali.1 lit. (a) si (c) Legea nr.95/2006). Practic, legea îi oprește pe managerii de spital să lucreze în clinici private.

”Adevărul” a verificat marți 21 mai a.c. site-urile celor trei clinici private și pe toate apare în listele medicilor și doctorița Rodica-Ioana Ifrim, actualul manager interimar al Spitalului Județean Focșani.

Conform articolului 178, alineat 4 din Legea nr.95/2006, managerul Rodica-Ioana Ifrim trebuia să înlăture motivele de incompatibilitate (deținerea unui PFA și obtinerea de venituri din consultatii medicale acordate in cele trei clinici private) în termen de 30 de zile de la numirea in funcție, adică până la finalul lunii aprilie 2024, în caz contrar, contractul de management urmand a fi reziliat de plin drept. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat.

”Adevărul” a sunat la toate cele trei clinici private cu care doctorița Rodica-Ioana Afrim colaborează, deși statutul de manager la un spital de stat îi interzice acest lucru, conform prevederilor legale în vigoare. Și toate cele trei clinici au confirmat că aceasta colaborează în continuare cu ele.

”Adevărul” a sesizat și Ministerul Sănătății privind suspiciunile de incompatibilitate. Iar joi 23 mai, după sesizarea ”Adevărul”, Ministerul Sănătății i-a cerut oficial managerului Rodica Ifrim să precizeze dacă mai are și alte activități remunerate în afara activității de la Spitalul Județean Focșani. Și tot Ministerul Sănătății i-a solicitat managerului Rodica Ifrim ca în cazul în care era în situație de incompatibilitate la numirea în funcție să transmită documentele prin care s-au înlăturat motivele de incompatibilitate.

”Adevărul” i-a solicitat și lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, un punct de vedere în acest sens.

”Cazul la care faceți referire este în atenția Corpului de Control al Ministerului Sănătății”, a declarat ministrul Alexandru Rafila pentru ”Adevărul”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite