Ministrul Sănătății anunță schimbări în ocuparea posturilor vacante din unitățile sanitare. Ce le transmite medicilor de familie VIDEO

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că termenele pentru ocuparea posturilor vacante din unităţile sanitare publice, prin concurs, vor fi diminuate de la 100 la 35 de zile. Acesta le transmite medicilor de familie să participe la negocierile organizate de CNAS.

Pe lângă scăderea termenului de ocupare a locurilor vacante de la 100 la 35 de zile, se vor reduce și termenele pentru ocuparea posturilor temporar vacante la 40 la 20 de zile, prin modificarea ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 166/2023, conform Agerpres.  

„Ocuparea posturilor nu mai durează luni de zile. Am semnat un ordin de ministru care modifică substanţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de sănătate; scurtează extrem de mult termenele. Înainte de publicarea concursului, este necesar un aviz din partea Colegiului judeţean al medicilor. În forma veche, acest aviz trebuia dat în cinci zile, acum am scurtat termenul la două zile", a menționat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul ministerului. 

Pentru organizarea concursului vechea procedură prevedea 90 de zile, termenul scade în prezent la maximum 30 de zile lucrătoare. De altfel, a fost scurtat termenul prevăzut pentru publicarea rezultatelor de la 5 zile la 3 zile.  

Asta face ca numărul de zile necesare, din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs, până în momentul finalizării, să scadă de la 100 de zile la maxim 35 de zile. Acesta este termenul maxim. Unitatea sanitară poate să accelereze procedurile şi să termine aceste concursuri în maxim o lună, din momentul publicării. Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor, pentru că şi în prima jumătate a anului trecut erau numeroase posturi libere în unităţile sanitare, care pur şi simplu nu au fost scoase la concurs. Dacă nu le scoţi la concurs, este evident că nu poţi să le ocupi", a adăugat ministrul. 

Ministrul Sănătății a precizat că termenele maxime pentru posturile vacante temporar au scăzut de la 40 de zile la 20 de zile.  

Cine scoate acum postul la concurs, până la jumătatea lunii februarie poate să aibă personalul angajat, atât asistenţi medicali, cât şi medici, cât şi personal auxiliar, în limita posturilor aprobate pentru fiecare unitate sanitară", a evidențiat Alexandru Rafila. 

Începând din acest an, toate posturile care se eliberează în sistemul de sănătate, de la data de 1 ianuarie, se pot ocupa fără memorandum. Alexandru Rafila a transmis că deblocarea posturilor din sistemul de sănătate a reprezentat una dintre priorităţile ministerului.  

Ministrul a menţionat că în a doua jumătate a anului 2023 Guvernul a adoptat un singur memorandum de scoatere a posturilor la concurs, iar în prima parte a anului au fost adoptate două memorandumuri care vizează deblocarea a aproximativ 7.600 de posturi (3.000 la Ministerul Sănătăţii, iar aproape 4.600 la spitale).  

Sunt scoase la concurs toate posturile de medici solicitate, adică peste 2.500, potrivit sursei citate. 

Mesaj către medicii de familie 

Alexandru Rafila a transmis medicilor de familie să ia parte la negocierile organizate de CNAS ca să poată fi găsită o soluție care  să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care le desfăşoară. Doctorii de familie amenință că nu vor mai trata pacienții de la începutul lunii viitoare. 

Mesajul pentru ei este să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de Casa naţională de asigurări de sănătate, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care dânşii le desfăşoară. Doar declaraţii fără discuţii, fără negociere, mai ales pe această negociere are un cadru legal, nu este o negociere aşa ad-hoc, este o negociere instituţională, trebuie să aibă loc şi în urma negocierii atunci putem să avem şi puncte de vedere şi să discutăm în mod serios şi despre alte lucruri care sunt necesare pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical”, a spus Alexandru Rafila. 

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a transmis că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie se stabileşte prin negociere cu CNAS, iar eventualele diferenţe faţă de finalul anului trecut să fie acoperite la rectificarea bugetară.

Este un buget aprobat de Parlament. (...) Prima prioritate este, în continuare, dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii şi dezvoltarea serviciilor de medicină de familie care trebuie finanţate astfel încât să reflecte importanţa acestei activităţi. Prin activitatea lor sunt degrevate cheltuielile şi activitatea din mediul spitalicesc. Există un proces legal de negociere şi în urma acestei negocieri diferenţele între finanţarea din cea de-a doua parte a anului 2023 (...) şi situaţia actuală să fie cât mai mici şi să permită la o eventuală rectificare bugetară completarea fondurilor. (...) Sper ca negocierile să poată duce la o concluzie favorabilă. (...) Negocierile şi contractele se încheie cu CNAS, iar finanţarea este aprobată de Ministerul Finanţelor. (...) Pe măsurile ce colectările la buget vor fi mai bune, această problemă se va rezolva", adăugat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au cerut luni, 15 ianuarie, păstrarea tarifelor pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct. Săptămâna trecută, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională  valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite