Prevenirea cariilor dentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunele obiceiuri de igienă şi nutriţie, chiar din primii ani de viaţă, reprezintă cea mai bună metodă de prevenire a cariilor dentare. Află în continuare şi alte reguli de bază care te vor ajuta să îţi îngrijeşti dantura.

Cele mai recente studii arată că peste 80% din români se confruntă cu probleme dentare, cele mai frecvente fiind cariile dentare. Principala cauză o reprezintă igiena deficitară. Majoritaea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, potrivit unor sondaje.

Prevenirea cariilor dentare: reguli de igienă

Pe primul loc în topul sfaturilor pentru prevenirea cariilor dentare este periajul dinţilor de trei ori pe zi. Totodată, medicii stomatologi ne reamintesc că periajul corect trebuie să dureze cel puţin trei minute. În completarea periajului este indicat să folosim aţa dentară pentru îndepărtarea resturilor din spaţiile interdentare şi apa de gură. În cazul în care purtaţi aparat dentar, dr. Andra Custura, medic stomatolog, recomandă:

 • spălarea pe dinţi după fiecare masă, iar dacă nu se poate, măcar clătirea gurii cu apă de gură;
 • utilizarea unor periuţe speciale interdentare pentru aparatul ortodontic;
 • folosirea apei de gură şi aţei dentare o dată pe zi;
 • utilizarea duşului bucal;
 • igienizarea periodică la stomatolog.

Prevenirea cariilor dentare: sfaturi practice

 • Beţi mai degrabă apă decât sucuri, inclusiv fresh-uri preparate în casă. Toate sucurile conţin zahăr, care este un duşman de temut pentru dantură.
 • Este de preferat să consumaţi dulciurile la o singură masă şi să vă spălaţi apoi pe dinţi, decât să le consumaţi în cantităţi mici pe tot parcursul zilei.
 • Guma de mestecat este un mijloc eficient de curăţare a dinţilor după o masă în oraş sau la birou, dar este important să alegeţi gumă fără zahăr.
 • Mâncaţi deseori alimente care curăţă dinţii. Fructele şi legumele crocante precum merele, morcovii, ţelina ajută la prevenirea cariilor dentare.
 • Evitaţi băuturile energizante, care pe lângă foarte mult zahăr conţin şi cafeină şi acizi periculoşi pentru smalţul dinţilor.
 • Cafeaua cu zahăr este o combinaţie nemiloasă pentru dinţi. Iată un motiv în plus pentru a bea cafeaua neîndulcită.

O altă măsură importantă pentru prevenirea cariilor dentare este controlul periodic la dentist. Astfel, medicul verifică starea danturii, iar în cazul în care observa apariţia unei carii, aceasta va fi tratată din timp, cu costuri minime şi rezultate optime.

Este de preferat să consumăm dulciurile la o singură masă şi să ne spălăm apoi pe dinţi, decât să le consumăm în cantităţi mici pe parcursul zilei.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite