Mit sau adevăr: frigul provoacă dureri de dinţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu sensibilitate dentară sunt cele mai afectate de dureri provocate de frig  FOTO Arhivă
Persoanele cu sensibilitate dentară sunt cele mai afectate de dureri provocate de frig  FOTO Arhivă

De parcă nu ar fi suficient că ne provoacă disconfort şi ne deprimă, frigul ajunge să ne afecteze până şi dantura. Confirmă acest lucru medicul stomatolog Laura Mocanu, care spune că odată cu vremea rece apare şi sensibilitatea dentară. Sunt vulnerabile mai ales persoanele care au carii, cavităţi dentare sau alte probleme netratate.

Frigul reprezintă un factor extern care declanşează dureri acolo unde există o cât de mică sensibilitate dentară, unde sunt leziuni dentare, pulpite, granuloame sau parodontite. „Este ca şi cum cel în cauză ar pune gheaţă pe nerv. De regulă, aceasta este senzaţia pe care o au cei care se expun la frig. Oamenii care au probleme din cauza frigului sau a alimentelor reci ori atunci când mănâncă ceva dulce, deşi nu au carii sau probleme netratate, au structuri deficitare ale smalţului dentar. Ei sunt cei care ajung primii la dentist când se răceşte vremea, mulţi dintre ei cu dureri atroce, care nu cedează la analgezice“, explică dr. Laura Mocanu.

Potrivit medicului stomatolog, în astfel de cazuri tratamentele constau în aplicarea de geluri şi lacuri de protecţie dentară sau în purtarea unor gutiere de desensibilizare, pentru obturarea canaliculilor dentari. „Este nevoie de un tratament simplu la medicul dentist pentru ca nervii să fie protejati de aerul rece. În funcţie de caz se curăţă cariile şi se aplică plombele sau se scoate nervul şi se obturează canalul radicular“, susţine specialistul Clinicii Art Implant.

Dr. Laura Mocanu mai spune că la fel de frecvente devin în această perioadă şi nevralgiile, acele dureri sau senzaţii de sensibilitate pe un traiect nervos la nivelul feţei, care pot fi calmate, până la un prim consult de specialitate, prin administrarea de antialgice.

Că măsuri de protecţie contra frigului, specialistul în stomatologie recomandă: „În principal trebuie acoperite capul şi gâtul. Apoi e important să fim atenţi la simptome, pentru că pot să apară şi probleme sin sfera ORL şi de multe ori se confundă cu problemele de ordin dentar. Spre exemplu, problemele de ureche pot da dureri în zona maxilarelor şi totodată unele dureri de dinţi pot da reacţii dureroase în ureche“.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite