Prețul longevității: Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, dar cu o stare de sănătate mai precară

0
Publicat:

Femeile au o viață mai lungă, dar trăiesc mai mulți ani cu probleme de sănătate decât bărbații, conform unui studiu publicat de Lancet Public Health. Este nevoie de intervenția urgentă pentru îmbunătățirea sănătății femeilor la nivel global, atrag atenția cercetătorii.

Prețul pe care îl plătesc femeile pentru longevitate - Foto Shutterstock
Prețul pe care îl plătesc femeile pentru longevitate - Foto Shutterstock

Conform unui studiu care analizează cele 20 de cauze principale de boală la nivel global, există diferențe semnificative între sănătatea femeilor și a bărbaților, cu progrese limitate în reducerea discrepanțelor, în ultimele trei decenii. Constatările au fost publicate în revista Lancet Public Health, relatează The Guardian. 

Studiul a relevat că afecțiunile care nu sunt fatale, dar cauzează boli și dizabilități, cum ar fi problemele musculo-scheletice, tulburările de sănătate mintală și durerile de cap, afectează în special femeile. 

Pe de altă parte, bărbații suferă într-o măsură disproproționată de boli care determină decesul prematur, incluzând bolile cardiovasculare, bolile respiratorii și hepatice, Covid-19 și accidentele rutiere. 

Iar diferențele în ceea ce privește starea de sănătate cresc odată cu vârsta, lăsând femeile cu niveluri mai ridicate de boală și dizabilitate pe tot parcursul vieții, pentru că ele trăiesc în general mai mult decât bărbații. 

Acest raport arată în mod clar că, în ultimii 30 de ani, progresul global în domeniul sănătății a fost inegal. Femeile au o viață mai lungă, dar trăiesc mai mulți ani cu o stare de sănătate precară, înregistrându-se progrese limitate în ceea ce privește reducerea poverii afecțiunilor care duc la îmbolnăvire și la dizabilități, ceea ce subliniază nevoia urgentă de a acorda o mai mare atenție consecințelor non-fatale care limitează funcția fizică și mentală a femeilor, în special la vârste mai înaintate. În mod similar, bărbații se confruntă cu o povară mult mai mare și în creștere a bolilor cu consecințe fatale.", spune autorul principal al studiului, Dr. Luisa Sorio Flor de la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME), Universitatea din Washington. 

De altfel, studiul reprezintă un apel pentru ca țările să stimuleze raportarea datelor privind sexul și genul. 

Momentul este potrivit pentru acest studiu și pentru acest apel la acțiune - nu numai din cauza locului în care se află acum dovezile, ci și deoarece Covid-19 ne-a reamintit în mod clar că diferențele de sex pot avea un impact profund asupra rezultatelor în materie de sănătate. Un punct cheie pe care studiul îl evidențiază este modul în care femeile și bărbații se deosebesc prin numeroși factori biologici și sociali care fluctuează și, uneori, se acumulează în timp, ceea ce face ca ei să se confrunte cu sănătatea și boala în mod diferit în fiecare etapă a vieții și în diferite regiuni ale lumii.”, a mai spus aceasta. 

Provocarea de acum este de a concepe, implementa și evalua modalitățile de prevenire și tratare a principalelor cauze de morbiditate și mortalitate prematură în funcție de sex și gen, de la o vârstă fragedă și în rândul unor populații diverse.", adaugă Dr. Luisa Sorio Flor. 

Prinicipalele afecțiuni ale femeilor și ale bărbaților 

Studiul a analizat diferențele între sexe în cele 20 de cauze majore de îmbolnăvire și deces, folosind date din Studiul Global Burden of Disease 2021. Analiza a inclus afecțiuni generale, excluzând cele specifice fiecărui sex, cum ar fi afecțiunile ginecologice sau cancerele de prostată. 

Rezultatele indică o rată mai mare de afecțiuni și decese la bărbați în 13 din primele 20 de cauze, printre care se numără Covid-19, leziunile rutiere și diverse boli cardiovasculare, respiratorii și hepatice. Pe de altă parte, concluziile sugerează că femeile sunt mai afectate de durerile lombare, tulburările depresive, de cefalee, de anxietate, de tulburările osoase și musculare, de bolile Alzheimer și alte demențe, precum și de HIV/SIDA. Iar aceste afecțiuni duc la îmbolnăviri și dizabilități pe tot parcursul vieții, în loc de deces prematur. 

Este clar că asistența medicală pentru femei trebuie să se extindă mult dincolo de domeniile pe care sistemele de sănătate și finanțarea cercetării le-au prioritizat până în prezent, cum ar fi problemele sexuale și de reproducere. Afecțiunile care au un impact disproporționat asupra femeilor din toate regiunile lumii, cum ar fi tulburările depresive, sunt subfinanțate semnificativ în comparație cu povara masivă pe care o exercită, doar o mică parte din cheltuielile guvernamentale de sănătate la nivel global fiind destinată afecțiunilor de sănătate mintală.”, a spus Gabriela Gil, de la IHME, co-autor al studiului.  

Viitoarea planificare a sistemului de sănătate trebuie să cuprindă întregul spectru de probleme care afectează femeile pe tot parcursul vieții lor, mai ales având în vedere nivelul mai ridicat de handicap pe care îl suportă și proporția din ce în ce mai mare de femei față de bărbați în cadrul populațiilor îmbătrânite.”, adaugă ea. 

Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la nivel global, speranța de viață a femeilor este în medie cu aproximativ 5 ani mai mare decât cea a bărbaților.

În toate regiunile din Europa, femeile trăiesc mai mult decât bărbații, spun datele Eurostat. Speranța medie de viață în țările UE este de 80,1 ani. Femeile din Europa trăiesc în medie 82,9 ani, cu aproape 6 ani mai mult decât bărbații, care au speranța medie de viață de 77,2 ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite