Trei femei s-au infectat cu HIV după tratamente faciale. „Terapia Vampir”, în centrul scandalului

0
Publicat:

Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după tratamente faciale anti-îmbătrânire la un spa neautorizat din New Mexico, anunță Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, potrivit Euronews. 

Trei femei au contractat HIV după tratamente faciale la un centru spa din New Mexico - FOTO Arhivă
Trei femei au contractat HIV după tratamente faciale la un centru spa din New Mexico - FOTO Arhivă

Concret, femeile ar fi contractat virusul după ce ar fi optat pentru tratamente faciale anti îmbătrânire cunoscute sub numele de „terapia vampir”. 

Trei persoane au fost contaminate de la "o sursă nedeterminată de la unnspa" din New Mexico în 2018, ceea ce a dus la o infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Virusul HIV atacă sistemul imunitar. Boala nu poate fi vindecată, însă există tratamente care fac afecțiunea ușor de gestionat. 

Autoritățile au descoperit focarul după ce o femeie în vârstă de 40-50 de ani a primit un test HIV pozitiv în străinătate, fără a prezenta factori de risc pentru virus. Aceasta nu își injecta droguri, nu a avut transfuzii de sânge recente și nici nu a avut contacte cu altcineva în afara partenerului sexual actual, care a fost testat negativ pentru virus. 

 În schimb, femeia a declarat a menționat expunerea la ace în timpul unei sesiuni de microneedling cu plasmă bogată în trombocite (PRP), cunoscută sub numele de "tratament facial vampir", efectuată la un centru spa din New Mexico. 

Procedura de întinerire facială cu plasmă bogată în trombocite (PRP), cunoscută și sub denumirea de „tratament vampir”, implică reinjectarea propriului sânge al pacientului pentru a stimula producția de colagen și pentru a declanșa factorii de creștere în scopul îmbunătățirii aspectului pielii. 

CDC a declarat că transmiterea HIV prin "practici de injectare nesterile este un risc cunoscut", dar transmiterea prin injectare cosmetică nu a fost documentată anterior. Astfel, acestea sunt primele trei cazuri de transmitere a virusului HIV prin tratamente cosmetice.

Clienții centrului spa, în pericol  

Departamentul de Sănătate din New Mexico a investigat spa-ul în care femeia a efectuat tratamentul facial în 2018. Spa-ul a fost ulterior închis în acel an din cauza lipsei licențelor corespunzătoare deținute de proprietar. Autoritățile sanitare au identificat 59 de clienți expuși, inclusiv 20 care au primit tratamentul facial vampir și 39 care au beneficiat de alte servicii, precum botoxul. Aproape 200 de foști clienți și partenerii lor sexuali au fost testați între 2018 și 2023.  

Raportul CDC spune că spa-ul din New Mexico avea "multiple practici nesigure de control al infecțiilor", inclusiv tuburi neetichetate care conțineau sânge pe o tejghea.  Practic, angajații centrului nu au respectat normele de igienă și au refolosit instrumente care erau de unică folosință.

"Tuburi neetichetate de sânge și injectabile medicale (de exemplu, botox și lidocaină) au fost depozitate în frigiderul din bucătărie împreună cu alimente. Seringi neambalate au fost găsite în sertare, pe tejghele și aruncate în coșurile de gunoi obișnuite", a precizat CDC. 

De asemenea, au subliniat că centrul spa nu a menținut o evidență completă a clienților, ceea ce a complicat ancheta. 

"Acest grup ar putea include potențial persoane suplimentare cu infecție HIV nediagnosticată sau cu un diagnostic de infecție, dar fără secvență disponibilă pentru analiză", a declarat agenția de sănătate. 

Investigatorii au evidențiat necesitatea ca unitățile de spa să implementeze "practici adecvate de control al infecțiilor" pentru a preveni transmiterea HIV și a altor agenți patogeni, și să țină o evidență precisă. 

 "Terapia Vampir" devine populară în rândul tinerelor și vedetelor din țara noastră, dar specialiștii avertizează că aceasta poate crește riscul de HIV.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite