Ce cred europenii despre rolul UE în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Românii, cei mai nemulțumiți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40% dintre europeni consideră că Uniunea Europeană s-a descurcat bine în lupta împotriva COVID-19, arată un sondaj Ipsos realizat în 18 țări, la comanda Euronews. Însă, românii sunt printre cei mai nemulțumiți de răspunsul UE. 

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene - FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene - FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Circa 40% dintre europeni au declarat că au o părere pozitivă despre răspunsul UE la pandemia COVID-19, potrivit unui sondaj Ipsos, relatează Euronews. 

La nivel european, o treime dintre respondenți nu au exprimat nici o opinie pozitivă, nici negativă, iar 28% au avut o opinie negativă. 

Însă, au existat discrepanțe semnificative între statele membre ale UE, variind de la 74% în Portugalia, unde majoritatea consideră pozitiv impactul blocului în gestionarea pandemiei, până la doar 24% în Republica Cehă. 

De altfel, respondenții care au avut cele mai multe opinii negative cu privire la rolul UE în timpul pandemiei au fost în România, Slovacia și Austria. 

Concret, 42% dintre români cred că UE a avut un impact negativ în răspunsul împotriva pandemiei de COVID-19, în timp ce alți 28% sunt de părere că UE s-a descurcat bine. 

La studiul Ipsos au participat 26.000 de respondenți adulți, din 18 state europene. Respondenții au fost întrebați dacă sunt de părere că, de-a lungul anilor, UE a avut un impact pozitiv, negativ sau nici pozitiv, nici negativ asupra "luptei împotriva epidemiei COVID-19". 

Țările mulțumite de cum a luptat UE împotriva COVID-19 

Peste jumătate din respodenții din Portugalia, Finlanda, Spania, Belgia și Danemarca au avut o opinie în mare parte pozitivă cu privire la impactul UE în lupta împotriva pandemiei COVID-19. 

În Grecia, Italia, Suedia, Bulgaria, Bulgaria, Germania, Franța, Polonia și Țările de Jos, europenii intervievați au avut o părere mai mult pozitivă decât negativă cu privire la impactul UE în lupta împotriva COVID-19, potrivit sursei citate anterior. 

Acest lucru se poate datora invesițiilor masive ale UE pentru a ajuta economiile să-și revină după criză. Stimulente de 800 de miliare de euro au fost acordate, în acest context. 

Mai mult decât atât, achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19 a fot negociată în comun. Au fost asigurate până la 4,6 miliarde de doze de vaccin în valoare de aproximativ 71 de miliarde de euro până la sfârșitul anului 2021, potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene. Iar în iulie 2021, 70% din adulți din UE erau imunizați anti COVID-19. 

Statele sceptice cu privire la răspunsul UE 

În cinci țări, cetățenii au o părere mai mult negativă decât pozitivă despre modul în care UE a gestionat pandemia. 

Românii sunt cei mai nemulțumiți de modul în care a acționat UE. 

Aproximativ 42% dintre respondenții din România au considerat că impactul UE este negativ, în timp ce 41% dintre persoanele din Slovacia au avut o opinie negativă, la fel ca și 40% dintre respondenții din Austria. 

Circa 38% dintre persoanele din Ungaria au avut o opinie negativă cu privire la impactul UE asupra luptei împotriva COVID-19, în timp ce 36% dintre persoanele din Republica Cehă au avut o opinie negativă. 

Acest lucru se poate explica și prin faptul că România este în proces cu Pfizer, după ce statul român a fost acționat în judecată pentru nerespectarea contractului semnat pentru achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19 de companiile Pfizer și BioNTech.  

Țara noastră trebuia să finalizeze o achiziție de încă 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în valoare de 550 de milioane de euro.  

Între timp, milioane de doze de vaccinuri sunt aruncate în întreaga Europă. 

România se află în topul țărilor care distrug dozele expirate. Au fost distruse, potrivit Politico, peste 9,7 milioane de vaccinuri anti-COVID-19, și ne aflăm pe locul cinci din acest punct de vedere. Alte câteva milioane de doze vor fi distruse curând, potrivit ministrului Sănătății. 

Recent, Parchetul European (EPPO) a transmis că investighează acuzațiile privind negocierile dintre președintele Comisiei Europene și directorul general al Pfizer pentru vaccinurile anti-COVID. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite