Premieră națională în sănătate: microscop robotizat pentru intervenții complexe pe coloană și creier VIDEO

0
0

Echipamentul medical în valoare de două milioane de lei tocmai a intrat în dotarea unui spital județean de urgență, fiind primul de acest tip din România și printre puținele din Europa.

Spitalul Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea deține un microscop robotizat capabil să ajute în orice patologie care ține de neurochirurgie. Cu ajutorul său se vor face intervenții chirurgicale atât pe coloană cât și pe creier, de la tumori cerebrale, patologie vasculară, hemoragii cerebrale, până la patologia de coloană.

Potrivit beneficiarilor, aparatul a fost lansat în urmă cu un an: „Pot să spun că este unic în România. Modalitatea sa de lucru este unică având marele avantaj al luminozității și al vizibilității plăgii operatorii care ajută chirurgul atât ca postură cât și în câmpul operator, mult mai mult față de microscoapele clasice, vechi, oculare”, a explicat medicul specialist în neurochirurgie Cătălin Preoteasa, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea.

Premieră națională în sănătate la spitalul județean din Vâlcea
Microscop robotizat unic în România la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea Foto captură video

Microscop robotizat unic în țară

„La Vâlcea aveam o premieră națională, pentru că acest tip de aparat mai există doar în două sau trei mari clinici din Europa”, a menționat și Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea - instituție prin intermediul căreia a fost achiziționată aparatura (vezi video).   

Fondurile necesare acestei dotări de ultimă generație au venit din bugetul propriu al județului. Inițial ele fuseseră destinate reabilitării clădirii CJ Vâlcea, dar la rectificarea bugetară din vară s-a decis achiziționarea echipamentulului din categoria aparatură medicală de ultimă generație ce reprezintă un pas înainte pentru operații de mare precizie și complexitate.   

Premieră națională în sănătate în spitalul județean din Vâlcea
Microscop robotizat unic în România la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea Foto captură video

De la lupe microscopice la microscop robotizat

Microscopul va fi utilizat în intervențiile chirurgicale pentru patalogii vaste, asigurând o precizie mult mai mare și un grad de siguranță mai ridicat.  

„Acest microscop ne permite rezolvarea unor patologii tumorale mult mai complexe, precum: patologia tumorală hipofizară, neurinomul acustic, tumorile bazei de craniu și va crește acuratețea intervențiilor pe coloană și a altor tipuri de tumori, care se operau până acum folosind lupele microscopice. Acum, cu microscopul robotizat, intrăm într-o nouă eră și la Vâlcea”, a menționat medicul Cătălin Preoteasa.

Sursa citată a mai explicat: „Diferența față de ce era până acum este că ne putem extinde paleta operatorie. Adică operăm tumori mai profunde, mai extinse, mai greu abordabile, pe care le operam și înainte, dar cu rezultate mai scăzute și cu recidive”.

Premieră națională în sănătate la spitalul județean din Vâlcea
Microscop robotizat unic în România la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea Foto captură video

Dotările spitalului - magnet pentru atragerea de personal medical nou

Managerul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, chirurgul Dan Ponoran și-a exprimat speranța că noile dotări ale instituției pe care o conduce vor funcționa precum un magnet pentru viitorii medici care vor lucra aici: „Sperăm ca și această nouă achiziție să reprezintă un motiv de atragere a tinerilor medici spre Spitalul Județean Vâlcea care s-a ridicat astfel, în ceea ce privește neurochirurgia, la un nivel foarte înalt în România”.

În acest sens, neurochirurgul Cătălin Preoteasa a ținut să menționeze că aparatura va putea fi exploatată mult timp de acum înainte: „Va rămâne al orașului și este util nu doar pentru viitorul apropiat, ci și peste 50 de ani, pentru eventualele generații de neurochirurgi pentru că are absolut tot ce trebuie ca și dotare. De acum încolo putem să rezolvăm orice patologie ce ține de neurochirugie”,    

Două milioane de lei a alocat Consiliul Județean Vâlcea pentru achiziționarea microscopului robotizat.    

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri