Pericol de moarte în butoaiele cu vin care fermentează. Medic: „Nu intrați nepregătit în încăperea în care există deja o victimă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul și severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continuă creștere, motiv pentru care dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra pericolului din butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire.

Fermentarea vinului în spații închise, neaerisite, un pericol FOTO Adevărul
Fermentarea vinului în spații închise, neaerisite, un pericol FOTO Adevărul

"În această perioadă în doar câteva zile s-au înregistrat doar în Moldova 10 persoane afectate de fierberea mustului. 3 au murit iar alte 7 au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă", avertizează medicul, care explică ce trebuie să știm pentru a nu se intoxica.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul arată cât de periculos este mustul pus la fermentat.

Atenție!

1. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilație corespunzătoare.

2. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.

3. Nu intrați nepregătit în încăperea în care există deja o victimă.

Rețineți:

1. Sunteți mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveți probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

2. Anunțați întotdeauna pe cineva că veți intra într-un spațiu închis în care fierbe vinul.

3. Asigurați înainte ventilația corespunzătoare.

4. Verificați nivelul oxigenului din încăperea în care intrați, eventual cu o lumânare aprinsă.

5. Se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

6. Salvatorul poate deveni ușor o victimă.

7. Dacă intrați într-o încăpere în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră.

Cazurile severe pot merge până la deces

"Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantității de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. Gravitatea acestui tip de intoxicație e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.

Aspectele clinice pot varia de la simple amețeli, cefalee, grețuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces. Pacienții pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii", explică medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite