Curiozităţi despre dantura umană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiaţi că smalţul dinţilor este cea mai tare şi mai mineralizată substanţă din corp? Sau că, în prezent, ca urmare a evoluţiei umane, doar 35% din adulţi au măsele de minte? Aflaţi în continuare mai multe curiozităţi despre dantura umană.

Dantura umană reprezintă ansamblul dinţilor, care sunt fixaţi în maxilare prin intermediul rădăcinilor. Numărul dinţilor variază în funcţie de vârstă. Un copil posedă în general 20 de dinţi temporari, numiţi şi dinţi de lapte: opt incisivi, patru canini şi opt molari. Primii dinţi de lapte apar de obicei în jurul vârstei de 6 luni şi încep să cadă progresiv de la 6-7 ani. Este vârsta la care îşi fac apariţia dinţii definitivi. Primii dinţi definitivi sunt molarii de 6 ani, care apar treptat şi sunt în număr de patru. În jurul vârstei de 12 ani încep să erupă şi ceilalţi patru molari definitivi.

Ştiaţi că... unul din 2.000 de bebeluşi se naşte cu dinţi, fenomen asociat cu unele probleme de sănătate sau cu trăsături de personalitate ale acestuia. Se spune că Napoleon şi Caesar s-au năascut cu dinţi, ca semn al caracterului lor puternic.

Curiozităţi despre dantura umană: 32 de dinţi definitivi

La vârsta adultă, o dantură completă însumează, în general, 32 de dinţi: opt incisivi, patru canini, opt premolari şi 8 molari şi 4 molari de minte. Însă nu toţi oamenii au acelaşi număr de dinţi. Numărul dinţilor variază în funcţie de extracţiile dinţilor definitivi sau absenţa unor dinţi. Cel mai frecvent se întâmplă să lipsească molarii de minte, care pot rămâne incluşi în cazul multor persoane. De obicei, dacă molarii de minte nu erup în jurul vârstei de 18-20 de ani, aceştia rămân incluşi.

Ştiaţi că... strămoşii noştri utilizau al treilea set de molari (măselele de minte) pentru a mesteca frunzele, nucile etc. Astăzi, doar 35% dintre oameni posedă măsele de minte. Oamenii de ştiinţă estimează că este posibil ca generaţiile viitoare să nu mai aibă nici apendice sau chiar degetele mici de la picioare.

Curiozităţi despre dantura umană: rolul dinţilor

Dintele este un organ alcătuit dintr-o coroană dură, formată din os şi acoperită cu smalţ alb, dintr-o rădăcină implantată în osul maxilar şi un ligament care face legătura dintre rădăcină şi os.

Dinţii au un rol foarte important în alimentaţie şi vorbire. Ei ne permit să mestecăm hrana, să vorbim formând sunete cu ajutorul limbii şi buzelor. Să nu uităm însă că ei şi un rol estetic esenţial. Dantura frumos aliniată şi zâmbetul strălucitor constituie un etalon al frumuseţii. Dinţii susţin structura facială, contribuind la conturarea fizionomiei unei persoane.

Curiozităţi despre dantura umană: Ştiaţi că...

Dr. Andra Custura, medic stomatolog, ne-a aduce în atenţie alte 10 curiozităţi despre dantura umană:

image
  • Smalţul dinţilor este cea mai tare şi mineralizată substanţă din corp.
  • Chinezii foloseau păr de cal pentru a confecţiona periuţe de dinţi încă din anul 1498.
  • Femeile zâmbesc în medie de 62 de ori pe zi, faţă de bărbaţi care zâmbesc de 8 ori pe zi.
  • Dintele este singura parte a corpului uman care se poate reface singură.
  • Apariţia cariilor dentare este a doua cea mai comuna afecţiune, după răceală.
  • Dacă nu folosiţi aţa dentară, nu curăţaţi 35% din suprafaţa dentară.
  • În medie, un american îşi petrece 38 de zile spălându-se pe dinţi de-a lungul vieţii.
  • Doar 1 din 4 oameni este mulţumit de zâmbetul lui.
  • 1,4 milioane de dolari sunt cheltuiţi pe albiri dentare anual în Statele Unite.
  • Periuţa electrică a fost inventată în anul 1939.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite