Cât costă educația studenților români în străinătate și care sunt cele mai căutate universități

0
Publicat:

Mulți tineri români au aplicat pentru studii la universități din străinătate, fără ca ei sau părinții lor să știe care sunt costurile reale de studii sau cele de întreținere.

Studenții studiază harta unui campus din străinătate
Mulți tineri români au aplicat pentru studii la universități din străinătate

O analiză realizată de firma de consiliere educațională Edmundo împreună cu firma de asigurări Aegon România relevă faptul că Londra este orașul în care aleg să studieze cei mai mulți dintre studenții români care vor să aibă parte de o educație superioară în afara țării. Universitățile din Londra sunt urmate de cele din orașele olandeze Amsterdam, Rotterdam și Delft, iar pe locul al treilea în preferințele studenților români se află universitățile din Dublin (Irlanda) și Bruxelles (Belgia).

Cât costă aceste studii 

Aegon România a pus la dispoziția publicului un ghid gratuit care oferă părinților și studenților români o imagine mai clară asupra a ceea ce înseamnă să fii student în România sau străinătate și ce costuri presupune acest lucru. Am creat acest ghid cu partenerii noștri de la Edmundo pentru a le oferi părinților și viitorilor studenți informații utile despre universități, costurile studiilor, ale vieții de zi cu zi, prezentând și soluții de pregătire financiară timpurie care să-i ajute să susțină aceste planuri.”, a declarat pentru „Adevărul” Sînziana Maioreanu, CEO al Aegon România.

Ne bazăm pe cunoștințe despre sistemele educaționale internaționale, o largă rețea de contacte cu universități internaționale, legături cu tineri români studenți și absolvenți de studii internaționale și experiență în implementarea a numeroase proiecte pentru tineri”, a declarat Victoria Stan, Business Manager al EDMUNDO.

București, pe locul șapte în topul universităților din UE

În ceea ce privește studiile în România, Bucureștiul este, după numărul de studenți, pe locul al șaptelea între orașele universitare ale Uniunii Europene, având o pondere de o treime din numărul total de studenți din țară, respectiv de peste 170.000.

Costurile necesare pe durata studiilor universitare în capitala României sunt însă destul de mari. Dincolo de taxa de studii, care variază de la 670 la 3.000 euro/an, mai trebuie luate în considerare și alte costuri precum taxele de înscriere (100 – 300 euro/per ciclu), cazare la cămin (225 – 900 euro/an), chiria în apartament cu o cameră (3.420 euro/an), mâncarea, transportul, materialele școlare (3.000 euro/an) sau banii de buzunar (2.700 euro/an).

În București, toate aceste cheltuieli pentru un an academic (care durează nouă luni) variază de la 6.700 la 12.420 euro/an. Pentru întreaga perioadă a studiilor universitate (3 ani în sistem Bologna), aceste cheltuieli cresc de la 21.000 la 37.200 euro.

În cazul universităților din Cluj, aceste costuri se înscriu în marja 6.160 – 11.570 euro/an sau 18.480 – 34.710 euro pe durata întregii facultăți. Totodată, la Iași, cheltuielile pornesc de la 5.949 de euro/an și ajung la 10.600 euro/an.

Astfel, cei trei ani de facultate în Iași costă între 17.847 și 31.800 de euro.

Cât costă studiile în afara țării

În prezent, peste 30.000 de tineri români studiază în străinătate, iar din aceștia doar o treime își doresc să revină în țară.

Totodată, peste 90% din absolvenți se angajează pe domeniul studiat în primele șase luni de la finalul facultății. Costurile studiilor în Londra pornesc de la 15.000 de lire/an, dar pot ajunge și la 35.000 de lire/an în funcție de domeniu sau de universitate, pentru cei care nu au statutul pre-settled obținut.

Elevii cu părinții în Marea Britanie, care au obținut acest statut, îl pot obține si pentru copiii lor, astfel taxa scăzând la 9.250 de lire pe an, cu posibilitatea de a accesa împrumutul guvernamental pentru plata acesteia. Costul lunar mediu pentru o persoană singură ce locuiește în privat depășește 2.000 de lire, aici fiind incluse transportul lunar, cazarea și mâncarea.

În cazul Olandei, deși taxa de școlarizare de 2.300 de euro pe an poate fi acoperită printr-un împrumut guvernamental cu o dobândă de până la 1%, costurile totale de întreținere variază între 25.150 - 26.300 euro/an în Amsterdam, între 22.150 - 23.300 euro/an în Rotterdam și între 19.150 - 20.300 euro/an în Delft. Defalcate pe lună, cheltuielile studențești sunt cuprinse între 1.800 euro/lună și 2.400 euro/lună. Pentru studenții care lucrează part-time, guvernul olandez oferă un sprijin financiar de până la 900 de euro/lună, însă din experiența studenților EDMUNDO, un loc de muncă ar fi recomandat abia din anul II de studii.

Bani albi pentru zile negre

Tot mai mulți români au început, sub impactul ultimilor trei ani marcați de creșterea masivă a costului vieții, să conștientizeze mai mult cât de important este să aibă “bani albi pentru zile negre”. Unul dintre modurile în care mulți dintre români au ales să pună bani deoparte pentru studiile copiilor este reprezentat de asigurările de viață cu economisire. Prin aceste instrumente, românii au, pe de o parte, un plan pentru a face față situațiilor neprevăzute cum ar fi accidentele, invaliditatea sau decesul, dar, în plus, știu de la început câți bani vor primi la maturitatea contractului de asigurare.

Un sondaj recent în baza noastră de clienți care au cumpărat asigurări de viață cu economisire în ultimii trei ani ne-a arătat că cei mai mulți ( 55%) le aleg cu scopul de a economisi pentru viitorul copiilor lor și, dintre ei, aproximativ 53% o fac special pentru a aduna din timp banii necesari educației superioare a copiilor lor”, adaugă Sînziana Maioreanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite