România are a treia cea mai mare rată de șomaj din UE în rândul tinerilor absolvenți

0
Publicat:

O treime din absolvenții români de studii medii și superioare rămân șomeri după ieșirea de pe băncile școlii, arată ultimele date Eurostat.

Tineri absolvenți la un targ de locuri de muncă
Tinerii care-și termină studiile universitare găsesc cu greu un loc de muncă

În 2022, 82% dintre tinerii absolvenți cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani din UE erau angajați, potrivit datelor Eurostat publicate în urmă cu câteva zile, care subliniază faptul că din 2014 până în 2022, rata de ocupare a acestui grup a crescut cu 7 puncte procentuale (pp), arătând o tendință de creștere consistentă întreruptă doar de pandemia de COVID-19.

Rata ocupării forței de muncă în 2022 a marcat un nou vârf, depășind maximul anterior de 81% atins în 2018, o rată care a rămas neschimbată în 2019.

Grafic liniar: Rata de ocupare a proaspeților absolvenți cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani în UE, în funcție de sex, în %

image

Rata de angajare a proaspăt absolvenți de sex masculin a fost constant mai mare decât cea a proaspăt absolvenți de sex feminin. Cu toate acestea, în 2022, decalajul a fost redus la 2 puncte procentuale, marcând cea mai mică disparitate înregistrată în intervalul de opt ani din 2014 până în 2022. Între timp, cea mai mare disparitate între 2014 și 2022 a fost înregistrată în 2019 (4 pp).

Disparitățile în ratele de ocupare pot fi explicate prin natura domeniilor studiate, deoarece există diferențe în cererea de pe piața muncii. Femeile și bărbații tind să studieze domenii diferite - de exemplu, o proporție mai mare de studenți la știință și tehnologie tind să fie bărbați.

Cele mai ridicate rate de ocupare a proaspeților absolvenți 

În 2022, la nivel național, ratele de ocupare a proaspeților absolvenți au fost cele mai ridicate în Luxemburg și Țările de Jos (ambele 93%), Germania (92%) și Malta (91%).

image

La polul opus, cele mai scăzute rate au fost raportate în Italia (65%), Grecia (66%) și România (70%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite