Șapte reguli pentru pelerinii de la Sfânta Parascheva. Medic: „Femeile din rural de peste 55 de ani, cele mai expuse”

0
Publicat:

Pelerinii care merg la Sfânta Parascheva trebuie să respecte 7 reguli pentru a nu ajunge la spital. Dr.Tudor Ciuhodaru avertizează la ce trebuie să fie atenți oamenii pentru a nu-și pune sănătatea în pericol.

Slujba hramului Sfintei Parascheva FOTO Adevărul
Slujba hramului Sfintei Parascheva FOTO Adevărul

Într-o postarea pe pagina sa de socializare, medicul a oferit câteva sfaturi care îi vor feri pe credincioși de probleme meedicale.

1. Purtați haine mai groase și evitaţi imobilizarea prelungită. Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade. Beți lichide calde. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.

2. Măncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada pelerinilor. Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomerație.

3. Nu-i lasati neînsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază.

4. Nu intrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Întreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluţia.

5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeți rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, ținând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.

6. Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stați zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.

7. Sunați la 112 când nu vă puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în abseța unui spital de urgenţă monobloc, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iași.  

Episoade de anxietate paroxistică

Medicul mai spune că în fiecare an "patologia hramului de Sfânta Parascheva e dominată de stări lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxistică. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele și enterocolitele, legate de tipul și modul de alimentație sau de nerespectarea regulilor de igienă. Femeile din rural cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afecțiuni dar după terapia de urgență solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj".

În schimb, despre cei veniți în scopuri mai puțin religioase, patologia dominantă este cea traumatică, în special plăgi, luxații și entorse sau legată de excesele alimentare sau alcoolice.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite