Cum vă dați seama dacă copilul consumă drogul cu efect de 12 ore. Este înlocuitor al heroinei și se vinde pe stradă

0
Publicat:

Euforie, agitație psihomotorie, anxietate, depresie, somnolență, sunt doar câteva dintre efectele unui drog mai puternic decât morfina pe care ajung să îl consume unii adolescenți. Dr. Tudor Ciuhodaru explică părinților la ce trebuie să fie atenți pentru a-și da seama dacă propriul copil îl consumă.

O supradoză de oxycodonă este letală FOTO Shutterstock
O supradoză de oxycodonă este letală FOTO Shutterstock

Comercializat sub formă de comprimate cu eliberare prelungită (Substanța activă este clorhidratul de oxicodonă. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține clorhidrat de oxicodonă anhidru 40 mg/60 mg/80 mg echivalent cu oxicodonă 35,9 mg/53,9 mg/71,8 mg), medicamentul este utilizat la adulți şi adolescenți cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor severe. Substanța a fost descoperit în 1916 în Germania (ca înlocuitor pentru heroină ce inducea rapid dependență).

În utilizarea recreațională, arată medicul, pe stradă se comercializată sub diverse denumiri: Oxy, Oxycotton, OC. "Se utilizează izolat sau amestecată cu paracetamol, aspirină și ibuprofen, iar administrată oral, oxicodona este de 1,5-2 ori mai potentă ca morfina (dar sunt utilizate și alte căi de administrare)", precizează Tudor Ciuhodaru într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Ce efecte are? Intoxicația produce modificări:

1. psihocomportamentale: (inițial) euforie, hiperactivitate, agitație psihomotorie, labilitate psihoemoțională, anxietate, (apoi) depresie, somnolență;

2. tulburări de vedere și auz: scăderea dimensiunii pupilare, halucinații;

3. neurologice: tulburări de vorbire, atenție, memorie, concentrare, confuzie, cefalee, amețeli, tulburări de coordonare, tremor, convulsii. astenie, somnolență, comă;

4. cardiorespiratorii: bradicardie (încetinire puls), bradipnee (respirație rară), scăderea tensiunii arteriale, sincopă.

 Rupte, mestecate sau sfărâmate pot duce la deces

Medicul avertizează că semnele și simptomele apar după consum, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune. "Toleranța și dependența se instalează cu ușurință. O doză unică de Oxicodona are efect timp de aproximativ 12 ore. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Medicamentul și produsele sale de descompunere pot fi detectabile pentru mai mult timp. Sânge: 24 de ore, urină: până la 4 zile, salivă: până la 48 de ore, " precizează specialistul.

 De asemenea, acesta avertizează că administrarea comprimatelor rupte, mestecate sau sfărâmate conduce la eliberarea rapidă şi absorbția unei doze de oxicodonă potențial letală.

"Simptomele de supradozaj pot include somnolență severă, pupile miotice, respirație lentă sau stop respirator. O supradoză poate duce la deces. Totodată, asocierea cu alcool sau alte emedicamente crește riscul reacțiilor adverse fatale. Medicamentul e prescris doar pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l dați altor persoane", precizează dr. Ciuhodaru.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite