Guvernul a aprobat Strategia pentru prevenirea infecțiilor cu HIV/SIDA

0
0

Guvernul a aprobat o nouă strategie naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA pentru perioada 2022-2030.

Guvernul a aprobat o nouă strategie pentru prevenirea infectărilor cu HIV/SIDA FOTO Arhivă
Guvernul a aprobat o nouă strategie pentru prevenirea infectărilor cu HIV/SIDA FOTO Arhivă

Executivul a adoptat o hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA pentru perioada 2022-2030. Potrivit unei sursei citate, „documentul stabilește politica sectorială a Ministerului Sănătății în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea programelor de intervenție în domeniul supravegherii, controlului și prevenirii cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2022 – 2030”. 

De asemenea, „noua Strategie este centrată pe 5 piloni principali, precum prioritizarea intervențiilor de prevenire, utilizarea testării HIV ca poartă de intrare în tratament, asigurarea accesului universal la tratamentul cu antiretrovirale ARV ca modalitate de prevenire a noilor infecții HIV, asigurarea unui mediu propice pentru coordonarea privind implementarea răspunsului național HIV/SIDA”, mai arată sursa citat, explicând că România asigură accesul egal la tratament și servicii de prevenire, atât persoanelor infectate, cât și celor din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare. 

Executivul a mai informat că bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, incluzând și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate deja în tratament.

Ministerul Sănătății a transmis într-un comunicat de presă că „infecția HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea îmbolnăvirilor, testarea corespunzătoare și tratamentul persoanelor infectate”.

Potrivit ministerului, principalele obiective ale acestei strategii se referă la:

- Creșterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV si a accesului tinerilor la cunoștințe despre HIV/SIDA

- Creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc

- Asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu și rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament și îngrijiri în vederea creșterii calității vieții în relația cu sănătatea și prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV”. 

De asemenea, ministerul a subliniat că „prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției”, arătând totodată, că ultima strategie aprobată a fost pentru perioada 2004-2007.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite