Medicul Adrian Marinescu: Sunt tot mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA după pandemie

0
Publicat:

Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof.dr. Matei Balș” din București, dr. Adrian Marinescu, afirmă că numărul pacienților diagnosticați cu HIV/SIDA după pandemie a crescut simțitor.

Dr. Adrian Marinescu afirmă că numărul bolnavilor cu HIV/SIDA a început să crească Foto: Arhivă
Dr. Adrian Marinescu afirmă că numărul bolnavilor cu HIV/SIDA a început să crească Foto: Arhivă

Mulți dintre acești pacienți sunt tineri, a spus dr. Marinescu, într-un interviu pentru News.ro. Situația este rezultatul faptului că oamenii nu au mai mers la spital pentru controale și diagnostic, iar acum ajung întâmplător la spital, cu alte probleme de sănătate, și descoperă că au și această afecțiune.

„Cred că nu greşim dacă spunem că este un fenomen care este legat de momentul actual al pandemiei. Nu aş spune post pandemie pentru că suntem încă în pandemie. Din păcate, cei aproape 3 ani înseamnă printre altele şi subdiagnosticarea pentru infecţiile HIV/SIDA, în mod real, ceea ce înseamnă că pacienţii s-au infectat dar nu au ajuns la spital şi atunci nu au avut un diagnostic, din păcate. Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat şi chiar în anii care urmează să fie o creştere clară, ce vedem în spitale, se întâmplă şi la Institutul Matei Balş, înseamnă o realitate şi aici sunt mai multe componente. Faptul că nu au fost diagnosticaţi în timp de pandemie, creşterea sau trendul ascendent în cazul consumatorilor de droguri injectabile, lucru care se întâmplă peste tot, inclusiv în România, nu are legătură cu pandemia, această creştere se întâmpla încă de acum 5 ani, poate şi mai bine, şi atunci vom avea pacienţi cu HIV/SIDA şi nu numai, să ştiţi că şi la hepatitele B şi C este aceeaşi discuţie, şi în cazul altor afecţiuni. Dar dacă vorbim de consumatori aceste boli infecţioase se transmit cu precădere”, a explicat dr. Marinescu.

În cei doi ani de pandemie, mai spune dr. Marinescu, diagnosticarea a fost 0, acum, procentul celor depistați a crescut cu 30%, iar fenomenul se va accentua în viitor. ”Deocamdată, încă discutăm totuşi de pandemie, încă nu este suficient timp astfel încât aceste persoane să fie diagnosticate”, a mai spus directorul medical.

În plus, situația pe care am mai avut-o în trecut – aceea că pacienții veneau târziu la medic, atunci când avea deja complicații ale bolii – se repetă și acum.

.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite