Testare gratuită şi anonimă pentru HIV şi hepatita C

0
Publicat:

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) organizează „Săptămâna Internaţională a Testării”, în cadrul căreia se oferă posibilitatea testării gratuite şi anonime pentru HIV şi hepatita C.

Cei care nu vor să meargă la testare pot comanda kituri specializate Sursa foto: Shutterstock
Cei care nu vor să meargă la testare pot comanda kituri specializate Sursa foto: Shutterstock

În acest context, până pe 24 noiembrie, doritorii se pot testa în centrele ARAS sau pot comanda gratuit unul din cele 800 de kituri pe care asociaţia le oferă în cadrul campaniei. Numerele de telefon ale Centrelor de testare ARAS sunt 0751.010.539 (Bucureşti), 0751.111.017 (Cluj) și 0751.120.708 (Iaşi).

Între 21 şi 28 noiembrie, în întreaga lume, are loc Săptămâna Internaţională a Testării – SIT, iar Asociaţia Română Anti-SIDA, împreună cu alte 60 de organizaţii din domeniul SIDA şi al hepatitelor virale din 43 de ţări, organizează evenimente dedicate publicului larg.

ARAS atrage atenţia că această a treia ediţie a SIT se desfăşoară într-un context alarmant, de scădere a numărului de teste, dar şi de creştere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV în multe regiuni ale lumii, provocate de diminuarea finanţărilor publice şi de lipsa de recunoaştere a actorilor comunitari.

În plus, arată asociaţia, războiul din Ucraina şi alte crize umanitare de actualitate au scăzut şi mai mult interesul factorilor de decizie pentru sănătate şi servicii conexe.

În condiţiile în care, în România, serviciile medicale şi sociale suferă de lipsa cronică de finanţare, ARAS cere, între altele, factorilor de decizie naţionali şi internaţionali „să pună prevenirea şi testarea în centrul priorităţilor sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări și să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea şi implementarea activităţilor naţionale din domeniu, oferindu-le resursele necesare”.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite