S-a dublat numărul pacienților noi cu HIV SIDA. Medic: „Cifrele ne înverșunează lupta”

0
Publicat:

Personalul medical şi psihologii au nevoie de sprijin din partea societăţii şi a autorităţilor pentru a gestiona cât mai bine cazurile acestor pacienţi cu HIV - SIDA, subliniază specialiștii. 

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva" Iaşi, dr. Florin Roşu, subliniază că a crescut numărul persoanelor seropozitive diagnosticate la Centrul Regional HIV-SIDA. Potrivit acestuia, Centrul Regional HIV SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli „Infecțioase” Sf. Parascheva” din Iași, prin medicii și psihologii care luptă alături de pacienții cu această patologie, se confruntă și gestionează efectele îngrijorătoare ale trecerii prin pandemia de coronavirus.

Din nefericire, din cauza reticenței populației de a se prezenta în triajul spitalului, în momentul apariției oricărui dezechilibru în homeostazia organismului, am constat un factor deosebit de îngrijorător: s-a dubllat numărul pacienților nou diagnosticați cu patologia HIV-SIDA în cadrul centrului nostru”, transmite dr. Florin Roșu. 

S-a schimbat și vârsta minimă de infectare. „Dacă în urmă cu doi ani puteam vorbi de o vârstă minimă de infectare de 21 de ani, astăzi avem înregistraţi pacienţi care abia au trecut de 18 ani. Însă cea mai mare parte dintre aceşti pacienţi au vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani. Ceea ce e îngrijorător. Ei au ajuns la spital din cauza altor afecţiuni care prin specificul lor impuneau testare HIV-SIDA", a mai declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu.

Însă, potrivit medicului, în pofida statisticilor îngrijorătoare, cifrele îi determină pe medici şi pe psihologi să elaboreze noi strategii de abordare şi ajutor pentru noii lor pacienţi seropozitivi.

Din punct de vedere al tratamentului, centrul nostru dispune de cele mai noi molecule. De asemenea, profesioniştii noştri au o experienţă de peste 20 ani şi sunt la curent cu noutăţile din această ramură medicală. Partea psihologică reprezintă, deopotrivă, o provocare continuă şi o nevoie permanentă de schimbare. Vorbim de o schimbare adaptată nevoilor pacientului, vârstei, contextului social şi emoţional al acestuia. Psihologii noştri, dar şi personalul medical ştiu că aceşti pacienţi caută în ei să găsească nu doar medicul curant sau psihologul autorizat, ci un părinte, un prieten, un om care îi ascultă şi îi ajută fără să îi judece", a completat dr. Florin Roşu.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva" Iaşi a mai declarat că personalul medical şi psihologii au nevoie de sprijin din partea societăţii şi a autorităţilor pentru a gestiona cât mai bine cazurile acestor pacienţi.

Suntem încă o societate în care sexualitatea este un subiect tabu, însă repercusiunile lipsei de informare sau a informării superficiale, greşit gândite, se traduc în acest număr al creşterii cazurilor de infectare HIV în rândul tinerilor, la vârsta la care ar trebuie să se bucure de viaţă, nu să lupte pentru ea", a conchis dr. Florin Roşu.

Cazuri fericite

Amintim că o femeie din judeţul Suceava, pacientă a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi de peste două decenii, a reuşit să devină mamă şi să ducă în continuare o viaţă normală, în ciuda faptului că a fost diagnosticată cu virusul HIV.

Pacienta se aflată într-un stadiu avansat al bolii, la care diagnosticul de boală SIDA, stadiul C2, a fost tardiv stabilit. Anul luării în evidenţă a fost 2001. A recuperat viro-imunologic, fiind compliantă şi aderentă la tratamentul antiretrioviral, ajungând ca în anul 2021 să poată avea o sarcină normală, ulterior dând naştere unei fetiţe cu un status viro-imunologic sigur, încărcătura virală a virusului imunodeficienţei umane fiind nedetectabilă. Atât mama, cât şi copilul, au avut parte de atentă evaluare clinico-biologică şi viro-imunologică, alături de suport psihologic oferit în permanenţă de către psihologii compartimentului, încă de la momentul luării în evidenţă până în prezent”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite