FOTO Cele mai murdare 10 obiecte din casa ta. Toaleta şi coşul de gunoi nu sunt pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiuveta poate să fie curăţată de bacterii cu ajutorul apei şi al săpunului sau cu o combinaţie de bicarbonat de sodiu şi oţet FOTO Shutterstock
Chiuveta poate să fie curăţată de bacterii cu ajutorul apei şi al săpunului sau cu o combinaţie de bicarbonat de sodiu şi oţet FOTO Shutterstock

Locuinţa este sursa unei pleiade de ustensile şi obiecte de uz casnic necesare în activităţile de zi cu zi care sunt, de multe ori, medii fertile pentru dezvoltarea bacteriilor.

Poate că eşti tentat să spui că locurile cele mai murdare din casă sunt coşul de gunoi, toaleta sau mopul şi găleata pentru spălat pe jos. De fapt, unele dintre cele mai uzuale obiecte se dovedesc a fi un adevărat „paradis“ pentru dezvoltarea bacteriilor şi microbilor. „Huffington Post“ a întocmit o listă cu zece dintre cele mai murdare şi folosite obiecte din casă pentru a ne putea feri de aceste „focare“ de infecţie.

Chiuveta din bucătărie

Chiar dacă vine în contact cu apă caldă şi cu săpun de multe ori în decursul unei zile, chiuveta de bucătărie este plină de bacterii. Este foarte probabil ca acest element al bucătăriei să aibă mult mai multe bacterii decât au băile şi toaletele publice care, în mod normal, sunt curăţate cu dezinfectante foarte puternice.

Din cauza faptului că alimentele sunt, de cele mai multe ori, spălate sub jetul de apă sau depozitate în chiuvetă, acest obiect de bucătărie este de 100.000 de ori mai contaminat cu baterii decât sunt chiuvetele de baie, arată un studiu recent al FSN International, o organizaţie non-profit care se ocupă cu dezvoltarea standardelor de sănătate publică. Ideal ar fi ca o dată sau de două ori pe săptămână să speli chiuveta cu apă caldă şi săpun şi să îndepărtezi orice rest de mâncare. O metodă bio de curăţare implică folosirea unei combinaţii de bicarbonat de sodiu şi oţet, care poate fi lăsată să stea în chiuvetă peste noapte.

Filtrul de cafea

După fiecare 40-80 de utilizări este recomandat ca aparatul de făcut cafea să fie spălat pe interior. Acest lucru nu numai că va face gustul cafelei şi mai bun, ci va duce la eliminarea bacteriilor şi mucegaiurilor care s-ar putea dezvolta din cauza mediului întunecat şi umed, arată FSN International.

Curăţarea filtrului se poate face astfel: umple rezervorul aparatului cu 240 de ml de oţet, lasă-l timp de 30 de minute să acţioneze, după care rulează un ciclu doar cu oţet şi alte două sau trei cu apă până când mirosul dispare.

Aragazul

Butoanele care reglează nivelul temperaturii de la ochiurile aragazului sunt unele dintre cele mai murdare locuri din casă. Atunci când găteşti este inevitabil să nu pui mâna şi pe alimente, dar şi pe butoanele aragazului, astfel mâinile devin adevărate focare de infecţie la purtător, arată studiul FSN International. În acest caz este bine ca, pe lângă obiceiul spălării pe mâini, este necesar să foloseşti apa caldă cu săpun şi să clăteşti foarte bine toată suprafaţa aragazului, precum şi butoanele de reglare a temperaturii.

Frigiderul

Chiar dacă în interiorul frigiderului este o temperatură scăzută constant, acest lucru nu duce la dispariţia microbilor şi a bacteriilor. Tăviţa în care se scurge apa sau cutia pentru zarzavat sunt locurile preferate ale bacteriilor, de aceea este necesar ca frigiderul să fie curăţat la interior în fiecare săptămână.

Suportul pentru periuţe de dinţi

Suportul pentru periuţe de dinţi poate să adăpostească mai bine de două milioane de bacterii. Chiar dacă actualele modele din lemn sau bambus sunt mai aspectuoase, ele sunt foarte dificil de curăţat. De aceea, suporturi din materiale precum oţel inoxidabil periat sau plastic sunt mult mai recomandate şi pot fi curăţate cu uşurinţă de două ori pe săptămână.

suport periute de dinti shutterstock

În ceea ce priveşte periuţa de dinţi, aceasta, chiar dacă te ajută să elimini bacteriile de la nivelul cavităţii bucale, este plină de bacterii pentru că, ţinută în baie, stă foarte mult timp într-un mediu cu aburi în care se pot dezvolta bacterii. Singura varianta este sa nu îţi ţii periuţa de dinţi în baie şi să o schimbi o data la cel mult 4 luni.

Covoarele

Aspiratoarele şi periile rotative nu ajung până în profunzimea covoarelor, locul unde se ascund cele mai multe bacterii, aproximativ 200.000 pe o suprafaţă de 6 cm pătraţi, arată cercetarea întreprinsă de Philip Tierno, microbiolog şi imunolog la Centrul Medical Langone din cadrul Universităţii New York.

Philip Tierno explică în cartea sa „Viaţa secretă a germenilor“ că sute de mii de tipuri diferite de specii de bacterii se hrănesc cu celulele moarte de pe pielea omului sau cu bucăţi mici de alimente, polen şi păr de animale de companie, rămăşiţe ce se pot găsi şi în profunzimea covoarelor. Covoarele trebuie să fie curăţate în profunzime cu ajutorul aburilor, adică cu apă caldă, la fiecare 18 luni, spun cei mai mulţi producători de covoare.

Masa de bucătărie

Aceasta este suprafaţa unde germenii se pot aduna rapid, pentru că pe acest loc găteşti diverse alimente sau îţi uiţi cheile, spre exemplu. După ce ai terminat de gătit, la sfârşitul fiecărei zile este de preferat să speli suprafaţa mesei cu apă caldă şi săpun, după care să o clăteşti.

Bolul cu mâncare al animalului de companie

Câinii mâncă de două ori pe zi, dar o singură spălare pe zi este suficientă pentru a curăţa, aşa cum trebuie, suprafaţa bolului. Fie că îl pui la maşina de spălat vase, fie că îl speli manual cu apă caldă şi săpun, este de preferat ca vasul să fie din oţel inoxidabil.

bol mancare animal de companie shutterstock

Buretele de bucătărie

Bureţii de bucătărie pot să fie un „teren“ propice pentru dezvoltarea bacteriilor, iar studiile recente efectuate de FSN International au arătat că aceste obiecte de uz casnic pot să conţină bacterii precum E.coli sau chiar Salmonella. După trei săptămâni de utilizare, FSN a descoperit că 70% din bureţii testaţi au început să dezvolte bacterii.

burete bucatarie shutterstock

În acest caz, cuptorul cu microunde se poate dovedi util. Căldura cuptorului poate să ucidă, în doar două-trei minute, cele mai multe virusuri, paraziţi şi spori care pot să se dezvolte pe suprafaţa buretelui. FSN International recomandă ca buretele să fie schimbat o dată la două săptămâni.

Cada şi duşul

După ce faci duş, unde crezi că se duce mizeria? Cada şi cabina de duş pot să adăpostească bacteriile numite Staphylococcus aureus care poate să provoace leziuni superficiale ale pielii şi infecţii ale tractului urinar. Pentru ca suprafaţa căzii şi a duşului să fie curată trebuie să fie curăţată cu praf de curăţat sau detartrant.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite