Care sunt valorile ideale ale tensiunii arteriale la bărbaţi şi la femei şi ce factori surprinzători le perturbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valorile tensiunii cresc cu vârsta, iar obiceiurile nesănătoase agravează hipertensiunea  FOTO Shutterstock
Valorile tensiunii cresc cu vârsta, iar obiceiurile nesănătoase agravează hipertensiunea  FOTO Shutterstock

Probabil ai auzit că tensiunea arterială ideală este „120 cu 70“, dar aceste valori pot varia mult în funcţie de o varietate de factori. Sexul, vârsta, rasa şi chiar cultura pot să influenţeze nivelul tensiunii.

Pentru a demonstra ce influenţă are vârsta asupra tensiunii arteriale, o simplă comparaţie între două categorii de vârstă opuse, tinerii şi vârstnicii, poate să lămurească lucrurile. Astfel, în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, tensiunea arterială medie are un nivel de 117 mmHg cu 77 mmHg, pe când în cazul vârstnicilor de 60-64 de ani, nivelul mediu al tensiunii arteriale este de 134 mmHg cu 87 mmHg. După cum se poate observa, valorile medii ale tensiunii arteriale cresc odată cu vârsta.

Riscul de a dezvolta hipertensiune arterială înaintea vârstei de 55 de ani este mai mare în cazul bărbaţilor decât al femeilor, explică specialiştii. Explicaţia este că, până la menopauză, în corpul femeilor se secretă o serie de „apărători“ naturali ai sistemului cardiovascular.

Dacă privim problema din punct de vedere demografic, bărbaţii afro-americani se supun unui risc mult mai ridicat de a suferi de hipertensiune arterială.

Factori controlabili care pot duce la hipertensiune arterială

Bărbaţii supraponderali şi obezi au valorile tensiunii mai mari decât cei care au o greutate normală. În aceeaşi situaţie sunt şi cei diagnosticaţi cu diabet de tip II sau cu valori ridicate ale colesterolului, mai ales aceia care nu-şi ţin aceste probleme sub control cu ajutorul dietei şi al medicamentelor. Fumătorii şi consumatorii de alcool au, de asemenea, tensiunea arterială mai mare decât persoanele care nu au aceste vicii.

Un factor care influenţează aproape brusc tensiunea arterială este consumul crescut de sare şi de grăsimi. De altfel, în perioadele în care suntem predispuşi la un consum exagerat de grăsimi şi de sare, cum sunt Crăciunul, Paştele, dar şi petrecerile de nuntă sau de botez, persoanele cu hipertensiune pot prezenta puseuri periculoase de tensiune şi chiar infarct miocardic sau accident vascular cerebral. 

În cazul femeilor tinere, valorile ideale  - de 120 mmHg cu 80 mmHg - pot fi perturbate de administrarea pilulei contraceptive, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii. De asemenea, în sarcină poate creşte tensiunea, iar dacă atinge valori de 140/90, există risc de pierdere a fătului. 

Ce este tensiunea arterială?

Tensiunea arterială este două tipuri: sistolică şi diastolică. Cea sistolică reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor arteriali, la sfârşitul unei contracţii a inimii, după ce a pompat sânge în circulaţia sistemică. În schimb, cea diastolică este presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor arteriali, dar în intervalul cuprins între două bătăi ale inimii, adică atunci când muşchiul se relaxează.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite