Fetiță de 4 ani ucisă de gripă. Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită urgent la medic

0
Publicat:

O fetiță de 4 ani din Prahova este primul copil ucis de gripă în acest sezon. Potrivit autorităților, până acum zeci de oameni și-au pierdut viața după ce s-au infectat cu virusul gripal. Medicii atrag atenția că acesta este foarte contagios și reamintesc care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medic.

România se află în plin de sezon de gripă și răceală. Sursa foto: arhivă
România se află în plin de sezon de gripă și răceală. Sursa foto: arhivă

România se confruntă în această perioadă cu un val agresiv de gripă, dar și viroze respiratorii. În timp ce la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă din ce în ce mai mulți pacienți, în Prahova s-a înregistrat și primul deces în rândul copiilor. Este vorba despre o fetiță de doar patru ani. Aceasta avea 41 de grade temperatura și a fost transferată de la Spitalul de Boli Infecțioase la Ploiești cu convulsii febrile. Când a ajuns era în stop cardio-respirator. Medicii s-au chinuit să o resusciteze, dar copila nu a reacționat şi a fost declarat decesul. Mama le-a spus medicilor că fata se afla în investigații după ce a fost pus un diagnostic prezumtiv de autism.

Managerul Spitalului de Pediatrie Ploiești spune că unitatea sanitară este plină, iar la camera de gardă ajung numeroși pacienți cu simptome de gripă. Numai ieri, de exemplu, au fost 128 de prezentări.

Cum se transmite gripa

Deși, de cele mai multe ori, este considerată o afecțiune banală, gripa ne poate pune în pericol viața. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, virusul gripal se transmite prin picăturile răspândite în aer de o persoană infectată în momentul în care strănută sau tușește. Gripa poate fi luată și prin contact indirect cu persoana bolnavă. Dacă, de exemplu, atingem o suprafață contaminată și nu ne spălăm pe mâini, cel mai probabil ne vom îmbolnăvi.

La ce simptome să fim atenți

Gripa debutează brusc, precizează dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Vorbim despre o „stare generală semnificativ modificată, febră înaltă (peste 38 de grade Celsius), frison, tuse, strănut, dureri articulare și musculare. Potențialul gripei de a genera complicații este crescut în special dacă nu se respectă indicațiile terapeutice și de repaus la pat, precum și la cei care prezintă patologii asociate, cum ar fi bolile cronice respiratorii sau cele cardiovasculare“.

Cum prevenim îmbolnăvirile

Putem lua gripă de oriunde, căci virusul este extrem de contagios, avertizează medicii. Copiii iau virusul cel mai adesea din colectivitate, iar adulții, în general, nu respectă normele de igienă. „Eu, la cabinet, mă confrunt cu multe cazuri de gripă de tip A. Și la adulți, și la copii. Și circulă, pentru că populația, pe lângă faptul că nu este vaccinată, nu se protejează aproape deloc. Toată lumea spune că a trecut COVID-ul, am învins pandemia, nu mai purtăm măști. Însă este o gândire total greșită. În această perioadă, mai ales dacă suntem răciți, dacă tușim sau strănutăm, ar trebui să purtăm mască de protecție“, a explicat, pentru „Adevărul“, medicul de familie Mihai Mara. „Mergi cu autobuzul la serviciu sau la școală și știi că ești răcit? Masca îi va proteja pe cei din jurul tău!“

Boala îi afectează mai ales pe cei care nu s-au vaccinat. Însă, spun specialiștii, încă mai este timp să o facem. „Vârful sezonului gripal se află undeva la începutul lunii februarie, deci timp pentru a ne proteja ar mai fi“, a mai precizat dr. Mara. Și dr. Emilian Popovici a declarat că perioada pentru vaccinare nu este niciodată depășită.

15 coinfecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum și 19 coinfecții de virus gripal cu VRS au fost înregistrate de la începutul sezonului

Deși nu suntem încă în vârful sezonului gripal, în intervalul 2-8 ianuarie au fost înregistrate 15 decese din cauza virusului gripal, arată raportul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). A fost un record al actualului sezon gripal și reprezintă o creștere cu 40% față de săptămâna precedentă. Totodată, au fost raportate și 15 cazuri de infecție simultană cu gripă și COVID-19 și 19 cazuri de infecție simultană cu gripă și virus respirator sincițial (VRS). „În perioada 2-8 ianuarie au fost raportate 4.629 de cazuri de gripă clinică. Cele mai multe sunt raportate în București (1.343) și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211)“, potrivit sursei citate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite