Cum ne ferim de gripă: 5 metode simple. Categoriile de persoane care riscă să dezvolte complicații grave

0
Publicat:

Valul de îmbolnăviri de gripă și viroze respiratorii pun medicii pe jar. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante, mai ales în cazul celor mici. Dr.Tudor Ciuhodaru ne învață cum să ne ferim de gripă. În fiecare an, această patologie afectează 5-15% din cetățeni. 

Gripa, mai periculoasă la copii FOTO Shutterstock
Gripa, mai periculoasă la copii FOTO Shutterstock

Cei mai expuşi, arată specialistul, sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul ne învață cum să ne ferim de îmbolnăviri.

Ce trebuie să facem

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau strănută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente!

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald. Dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficienţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitaţi stresul termic: îmbrăcăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite