Fără înfometare: dieta simplă care rivalizează cu postul intermitent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul intermitent, care implică de obicei perioade de restricție calorică semnificativă, poate fi surclasat, ca efecte, de o dietă mult mai simplă. Potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Surrey, diminuarea aportului de carbohidrați, chiar și fără reducerea caloriilor, poate oferi aceleași beneficii metabolice.

reducerea carbohidraților ajuta la pierderea în greutate și nu numai. FOTO Shutterstock
reducerea carbohidraților ajuta la pierderea în greutate și nu numai. FOTO Shutterstock

Noile cercetări de la Universitatea din Surrey, care au examinat adulți cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, clasificați ca supraponderali sau obezi - sugerează că beneficii metabolice similare postului intermitent pot fi obținute prin simpla reducere a aportului de carbohidrați, fără a fi nevoie de reduceri extreme de calorii, relatează scitechdaily.com.  

Participanții la studiu au urmat trei planuri de dietă diferite într-o singură zi: o dietă standard cu niveluri tipice de carbohidrați, o dietă săracă în carbohidrați cu un număr normal de calorii și o dietă săracă în carbohidrați cu restricție calorică substanțială, 

„O modalitate mai durabilă pentru oameni de a-și gestiona și îmbunătăți sănătatea metabolică”

Constatarea cercetătorilor a fost că ambele diete cu conținut scăzut de carbohidrați, indiferent de reducerea caloriilor, au dus la îmbunătățiri ale markerilor metabolici ai participanților și la o mai bună gestionare a unei mese bogate în grăsimi, inclusiv niveluri reduse de trigliceride - un tip de grăsime din sânge care poate duce la boli de inimă – și o trecere la arderea grăsimilor pentru energie.

„Am descoperit că prin simpla restricționare a carbohidraților, fără a suporta o restricție calorică extremă, putem obține efectele metabolice asociate cu postul pe termen scurt. Acest lucru sugerează că reducerea periodică a aportului nostru de carbohidrați ar putea fi o modalitate mai accesibilă și mai durabilă pentru oameni de a-și gestiona și îmbunătăți sănătatea metabolică.", a explicat Dr. Adam Collins, co-autor al studiului și profesor asociat de nutriție la Universitatea din Surrey,

Organismul se poate adapta la aportul redus de carbohidrați

Publicat în European Journal of Nutrition, studiul a evidențiat și că, în timp ce participanții au experimentat o foame crescută în zilele cu conținut scăzut de carbohidrați, aceasta nu s-a tradus într-un aport crescut de alimente în următoarele două zile. Acest lucru sugerează că organismul se poate adapta la aportul redus de carbohidrați, ceea ce ar putea facilita aderarea la această dietă pe termen lung.

„Această cercetare oferă o nouă perspectivă promițătoare asupra intervențiilor dietetice pentru sănătatea metabolică și ar putea avea un impact asupra gestionării afecțiunilor precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea", a mai spus Dr. Collins. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite