EMA se va pronunţa până joi asupra eventualei legături între vaccinarea cu AstraZeneca şi apariţia unor tromboze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EMA a anunţat pe 18 martie că beneficiile vaccinului AstraZeneca continuă să depăşească riscurile FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EMA a anunţat pe 18 martie că beneficiile vaccinului AstraZeneca continuă să depăşească riscurile FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că în 7 sau 8 aprilie va fi prezentat rezultatul evaluării sale cu privire la eventuala legătură între vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi cazurile rare de coagulare a sângelui la pacienţi imunizaţi cu acest ser, după ce au fost semnalate asemenea cazuri în mai multe ţări, transmit AFP şi Reuters.

Comitetul de securitate al EMA va organiza o conferinţă de presă săptămâna aceasta pentru a informa publicul în legătură cu analiza cazurilor rare de coagulare a sângelui la persoanele care au fost vaccinate cu AstraZeneca împotriva COVID-19, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a agenţiei europene, informează Agerpres.

Anunţul survine la câteva ore după ce un oficial EMA a menţionat existenţa unei ''legături'' între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea acestui vaccin, potrivit unui interviu publicat marţi în cotidianul italian Il Messaggero.

Potrivit sursei citate, Comitetul de securitate al EMA "nu a ajuns încă la o concluzie, iar analiza este în desfăşurare", a declarat agenţia cu sediul la Amsterdam, potrivit unui comunicat.

Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA, afirmase că ''este clar că există o legătură cu vaccinul''.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat a anunţat pe 18 martie că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 al AstraZeneca/Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între acest ser şi formarea unor cheaguri de sânge, dar a explicat, că există totuşi o posibilă legătură cu cazuri rare de formare a unor cheaguri de sânge şi că va prezenta recomandări la şedinţa din această săptămână a comitetului său de securitate.

Totodată, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nu se aşteaptă la o retragere a autorizării de punere e piaţă a vaccinului AstraZeneca Oxford după ce reprezentantul EMA, Marco Cavaleri, a confirmat existenţa unei ”legături” între vaccinarea cu acest ser şi cazuri de tromboză observate post-imunizare.

Acesta a precizat că, în funcţie de aceste recomandări, România va adopta toate măsurile pentru ca siguranţa celor care se vaccinează să fie prioritară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite