Durerea de umar (P)

0
0
Durerea de umăr
Durerea de umăr

Aveti dureri de umar? La nivelul umarului se gaseste articulatia scapulohumerala, formata din capul humerusului si o cavitate a omoplatului. Intre cele doua oase, legatura este realizata printr-o capsula captusita cu o membrana sinoviala si intarita de tendoanele muschilor care se insera pe humerus.

Periartrita scapulohumerala este inflamatia acestor structuri (capsula si tendoane). Inflamatia tendoanelor, burselor si capsulei articulare genereaza dureri si limiteaza miscarile. Periartrita scapulohumerala se poate manifesta ca umar dureros, umar acut hiperalgic, sau umar blocat.

Periartrita scapulohumerala

La nivelul umarului se gaseste articulatia scapulohumerala, formata din capul humerusului si o cavitate a omoplatului. Intre cele doua oase, legatura este realizata printr-o capsula captusita cu o membrana sinoviala si intarita de tendoanele muschilor care se insera pe humerus. Periartrita scapulohumerala este inflamatia acestor structuri (capsula si tendoane). Inflamatia tendoanelor, burselor si capsulei articulare genereaza dureri si limiteaza miscarile.

Periartrita scapulohumerala imbraca trei aspecte clinice importante
•    Umarul dureros simplu se caracterizeaza prin durere, dar nu se asociaza cu limitarea miscarii
•    Umarul acut hiperalgic se caracterizeaza printr-o durere de mare intensitate, care creaza o importanta limitare a miscarii si care impiedica bolnavul sa se odihneasca; orice miscare de la nivelul umarului este imposibila, iar simpla atingere determina dureri mari.
•    Umarul blocat se caracterizeaza prin imposibilitatea efectuarii miscarilor normale ale umarului (umar intepenit)

Cum este diagnosticata?

Se are in vedere caracterul, localizarea, durata, reproducerea durerii prin diferite miscari, in special rotatia umarului cu mina la spate sau la ceafa. Medicul va poate cere sa miscati bratul pe diferite directii, de asemenea va va misca bratul pentru a determina gradul de mobilitate a articulatiei umarului, poate exercita o presiune asupra unor puncte de la nivelul umarului pentru a cauta eventuale zone sensibile. De asemenea, se poate solicita o radiografie si, posibil, rezonanta magnetica nucleara, pentru a exclude o alta afectiune.

Evolutia

Evolutia umarului dureros simplu este favorabila, vindecarea producandu-se in cateva saptamani sau cel mult in cateva luni fie spontan, fie in urma tratamentului. Uneori ramane o senzatie de jena accentuata de efort sau de frig si umezeala.

Cum poate fi tratata?

Pana sa ajungeti la medic, incercati sa evitati miscarile care va agraveaza durerea, aplicati comprese reci pentru a reduce durerea si inflamatia si, eventual, folositi medicamente antiinflamatoare pentru a reduce durerea (ex. aspirina, paracetamol, ibuprofen).

Citeşte aici continuarea!

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri