Dr. Irina Cațighera, medic primar: „Miturile despre contracepție circulă prin cel mai popular post: Radio Șanț“

0
Publicat:

Specialiștii spun că lipsa educației sexuale în școli duce la o răspândire a miturilor despre metodele contraceptive, lucru care se concretizează în creșterea numărului de mame minore.

Metodele contraceptive sunt date pe așa-numitele metode naturale  Sursa foto: Shutterstock
Metodele contraceptive sunt date pe așa-numitele metode naturale Sursa foto: Shutterstock

Dr. Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iași, a vorbit pentru „Weekend Adevărul“ despre falsele mituri legate de metodele contraceptive. În cei 30 de ani de muncă în domeniu, medicul ieșean s-a întâlnit cu tot felul de povești, unele mai false decât altele. Sarcinile nedorite vin la pachet cu o serie de explicații din partea viitoarelor mame, care subliniază că ele s-au protejat sau, mai concret, că au fost protejate de soț/partener prin metode „naturale“ de contracepție.

„Weekend Adevărul“: Doamnă doctor, despre contracepție o să povestim în cele ce urmează. Pentru început însă, am o curiozitate: din experiența dumneavoastră, pe unde circulă cel mai mult aceste mituri legate de contracepție?

Dr. Irina Cațighera: Miturile sunt peste tot. Circulă prin cel mai popular post de radio din țara noastră: Radio Șanț, care cuprinde familia, vecinii, prietenii. Și sigur că informațiile preluate dintr-o sursă cât mai apropiată sunt considerate a fi valoroase, asta până a avea acces la alte informații, mult mai valoroase, care vin de la specialiști. Să nu mai vorbim despre forumuri, despre toate aceste grupuri care există pe rețelele de socializare.

- Care sunt aceste mituri false?

O să încep cu un exemplu, cu un caz concret de la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iași. Este vorba despre o fată, virgină, care era însărcinată. Ea, de fapt, participase la un fel de joc, să-l numim așa, în care organele genitale doar se ating. Himenul a rămas intact. Este bine de subliniat și faptul că himenul este o membrană perforată, prin care sigur că se pierde și sângele în timpul menstruației și prin care spermatozoizii pot pătrunde, iar atunci are loc marea întâlnire cu ovulul. Și sigur că apare sarcina. Avea 13-14 ani, iar dezvirginarea a avut loc când s-a produs nașterea.

„Mă păzește soțul“

- Deci este vorba despre aceste metode „naturale“, așa cum sunt numite ele în popor.

Aici avem cel mai des de-a face cu ejacularea în afara vaginului, având loc contactul sexual. Și sigur că în timpul contactului sexual se pierde inițial acel lichid spermatic, care conține și el spermatozoizi. Într-o cantitate mică, e adevărat, dar în această cantitate mică există și acel viteaz care își face drum până la ovul și apare fecundația. Sau vorbim despre acea abținere de la ejaculare, când riscul este practic același. Și pacienta vine și ne spune: „Am rămas gravidă, dar nu știu cum s-a întâmplat, pentru că mă păzește soțul“. Sigur că se poate ține cont în cazul metodelor naturale de faimoasa metodă a calendarului, care nu se poate aplica decât pe cicluri foarte regulate. Dar foarte rar avem de-a face cu cicluri foarte regulate. Altă frază pe care o aud în ultimul timp din ce în ce mai des este: „Nu-mi explic cum am rămas gravidă, pentru că nu am simțit nicio plăcere“. Deci avem asocierea plăcerii, a orgasmului, cu apariția sarcinii. Se întâmplă mai ales la femeile din mediul rural. Iar aceste cazuri sunt și exemple pentru a ne face o imagine despre cum stăm cu educația sexuală.

Dr. Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iași  Sursa foto: Arhiva personală
Dr. Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iași Sursa foto: Arhiva personală

- Dar alăptarea?

Tot aici avem și alăptarea. Aud des și „Am rămas însărcinată pe alăptare“. Puțin adevăr există: se consideră că alăptatul la sân, alăptatul din trei în trei ore, alăptarea nocturnă asigură o oarecare protecție contraceptivă, extrem de mică. Aici ne confruntăm mai ales cu lehuzele. Problema este că multe dintre ele nu utilizează, după acea pauză sexuală, alte metode contraceptive. În această perioadă este foarte util să le folosești, mai ales în cazul mamelor care au născut prin cezariană, pentru că doi ani este contraindicată apariția altei sarcini. De putut se poate, dar nu se recomandă. Și sigur că aceste metode naturale rămân mai mult la nivel teoretic, pentru că în practică ne trezim cu un mare procent de sarcini. Deci rămâne la nivel de noroc.

Fetițe cu copii

- Ce ne spun statisticile în ceea ce privește vârsta la care are loc primul contact sexual?

Vorbim despre vârste de 12 ani, chiar mai puțin. Am avut minore de 12 ani care au născut. Deci putem vorbi de un debut al vieții sexuale chiar la vârsta de 11 ani, coincizând cu vârsta la care apare prima menstruație. 

- Dar erau dezvoltate?

Da. Dezvoltarea somatică este mult mai evidentă acum. Intru în saloane și nu pot deosebi adolescentele de 15-16 ani de adulte de 20 și ceva de ani. Vorbim doar psihologic despre un copil cu copil, fizic însă ele sunt dezvoltate. Devin femei mult mai devreme.

- Ce înseamnă pentru organismul unei astfel de fetițe o sarcină?

Mă gândesc mai mult la consecințele psihologice, pentru că sunt multe sarcini nedorite, unele urmate de abandon. Mediul de viață este unul precar. Mama nu este capabilă să își crească copilul. 

- Ce ar trebui să îi spună mama unei fetițe?

Adevărul este că de cele mai multe ori nu îi spune nimic. Nu există o comunicare nici între profesori și elevi. O deschidere, adică. Și înțeleg cumva, pentru că altul e domeniul. Sunt permanent în același mediu. Au acea frică că vor afla colegii sau părinții. 

Anticoncepționalele, între mituri și adevăr

- Ce ne puteți spune despre pilula contraceptivă?

Da, este indicată mai ales tinerelor. Este metoda ideală de contracepție la o adolescentă. Aici atingem mai multe scopuri. Fie ca metodă contraceptivă, dacă și-a început viața sexuală, fie pentru reglarea menstruației. Deci pilula aceasta are și aceste indicații terapeutice, la adolescente care nu și-au început încă viața sexuală. 

- Ce mituri există despre pilule?

Oh, tot auzim că pilula îngrașă. Adevărul este că pilula nu îngrașă, ea doar stimulează pofta de mâncare. Și sigur că dacă doamna respectivă adoră cartofii prăjiți sau plăcintele, va mânca mult mai mult. Ideea este să faci față acestei senzații de foame. Dar nu e o regulă. Am avut și persoane care au slăbit. 

Contracepție în funcție de vârstă

- Dar pentru femeile trecute de o anumită vârstă, mai este indicată această pilulă?

Am avut un caz. O pacientă care avea 48 de ani, dacă îmi amintesc bine, a venit la mine spunându-mi că nu se mai simte bine cu pilulele pe care eu i le-am recomandat la 23 de ani. Era prima noastră întâlnire după 25 de ani, după ce ea utilizase aceeași metodă contraceptivă. La pilule, recomandarea este ca la un an să faci un set de analize. Tipul de pilule care se administrează variază în funcție de vârstă. Și, în principiu, la noi în țară administrarea pilulelor se face până pe la vârsta de 35 de ani sau se poate prelungi până la 40-42 de ani, în condițiile unei sănătăți perfecte. Astfel, trebuie să ne gândim la alte metode contraceptive, pentru că apare riscul cardiovascular, de exemplu.

- Și care sunt metodele contraceptive recomandate pentru persoane care au trecut de vârsta de 40 de ani?

Fie ne gândim la contracepția injectabilă, fie ne gândim la un dispozitiv intrauterin (sterilet). Vreau să mai punctez ceva foarte important: pilulele se înghit, nu se introduc intravaginal. Subliniez asta pentru că am avut unele surprize. Dar să nu uităm nici de prezervativ.

La noi în țară administrarea pilulelor contraceptive se face până pe la vârsta de 35 de ani sau se poate prelungi până la 40-42 de ani, în condițiile unei sănătăți perfecte.

- Pilula de a doua zi... Cât de dăunătoare este aceasta pentru organismul nostru? Câte pot fi luate pe an?

Se recomandă o singură pastilă la șase luni. Nu la interval scurt, adică nu iei una luna asta și încă una luna viitoare. Apar dereglări hormonale, din care sigur că îți revii, dar nu e indicat să treci prin asta.

- Premenopauza. Cât de posibilă este apariția unei sarcini în acea perioadă?

Este extrem de riscant. Multe femei au impresia că au intrat la menopauză pentru că nu au avut trei luni menstruație, de exemplu. E acea perioadă în care sigur că e necesară o metodă contraceptivă. Nu poți afirma că o femeie este la menopauză decât după un an în care nu mai are menstruație.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite