Dispare Ozempic din România. Ce variante le rămân pacienților: „Cum scoți injecția, crește pofta de mâncare”

0
0
Publicat:

Odată cu retragerea medicamentului Ozempic de pe piață, ca urmare a faptului că producătorul nu s-a înțeles cu autoritățile române cu privire la preț, pacienților tratați de ani buni cu acest medicament injectabil le rămân câteva variante folosite în trecut, însă beneficiile nu vor fi aceleași.

Medicii sunt nevoiți să prescrie ale medicamente pentru pacienți FOTo: arhiva
Medicii sunt nevoiți să prescrie ale medicamente pentru pacienți FOTo: arhiva

Pacienții diabetici tratați cu Ozempic vor trece printr-o perioadă de readaptare la alte formule de tratament, producătorul medicamentului despre care medicii diabetologi spun că are rezultate extraordinare anunțând că îl retrag de pe piața din România de la 1 august. Medicii au la dispoziție pentru pacienții lor mai multe variante, însă niciuna nu are la fel de multe efecte benefice precum Ozempic, spun specialiștii. Cei mai mulți dintre medici le-au prescris deja pacienților lor alte medicamente, pentru că vestea că Ozempic nu va mai exista în farmaciile din România s-a răspândit repede, iar injecțiile sunt și astăzi de negăsit.

O variantă de tratament sunt medicamentele orale, comercializate sub denumirea Rybelsus, care au aceeași substanță activă ca și injecțiile Ozempic. Există pe piață în trei concentrații, dar efectul nu este similar cu cel al injecțiilor nici chiar în cazul dozei maxime. Mai mult, cei mai mulți dintre pacienți nu au reușit să se adapteze și să treacă peste efectele adverse ale medicamentului cu concentrație mare.

„Am și făcut, de fapt, trecerea săptămâna aceasta și știm din proprie experiență că nu le merge. (...) La 1 iulie noi facem doi ani de când avem Ozempic tabletă în România. Și am văzut cu proprii ochi la pacienții noștri cum le merge cu Ozempic tabletă. Nu le merge atât de bine”, spune medicul primar diabetolog Diana Stuparu.

Efectele au putut fi constatate la pacienții care de-a lungul timpului au refuzat injecțiile Ozempic și cărora medicii le-au prezentat varianta tabletelor. Doar 10% dintre pacienți au tolerat doza maximă spune medicul, cei mai mulți primind tableta cu concentrație de 7 mg, care ar avea doar 30% din efectul injecțiilor Ozempic. Medicamentul prezintă și inconvenientul că se administrează zilnic (injecțiile Ozempic se administrau săptămânal), iar timp de o jumătate de oră de la administrare pacientul nu trebuie să bea sau să mănânce.

„Ne întoarcem la ce dădeam înainte”

O altă variantă o constituie alte medicamente injectabile, indicate de către medicii diabetologi până la apariția Ozempic-ului și cu care sunt tratați unii dintre pacienți și astăzi. „Ne întoarcem la ce dădeam înainte”, explică medicul care este soluția.

Pentru a fi prescris tratamentul injectabil, pacienții trebuie în schimb investigați suplimentar. Unele injecții sunt cu administrare săptămânală, altele cu administrare zilnică, cele din urmă fiind, din acest motiv, mai greu acceptate de către pacienți. În prezent și acestea se găsesc destul de greu, existând perioade în care au lipsit din multe farmacii.  

„Pacienții nu au găsit nici Trulicity, pentru că noi mai avem pacienți pe Trulicity.  S-au dus cu rețeta peste tot, am sunat și eu la multe farmacii și mi-au zis peste tot: n-avem. Nu se găsesc nici celelalte injecții. Firma care produce Trulicity ne roagă de trei ani să nu mai inițiem pacienți”,  a mai menționat dr. Stuparu.

Firma care produce acest medicament este aceeași care a scos pe piață un medicament cu efecte chiar mai promițătoare decât cele ale Ozempic, atât pentru tratarea diabetului, cât și a altor boli. Medicamentul nou, disponibil deja în Germania, ar urma să fie aprobat și pe piața din România în această toamnă.

La ce se așteaptă medicii

Scăderea în greutate, aspectul care contează foarte mult în tratarea diabetului, mulți dintre pacienți fiind supraponderali, va fi primul efect care se va pierde la încetarea administrării injecțiilor cu Ozempic, conform așteptărilor medicilor. Eficiența Ozempic-ului în încercarea de a da jos kilogramele l-a și făcut, de altfel, foarte căutat și de pacienții care nu suferă de diabet și care îl cumpărau cu acest scop, din acest motiv fiind perioade în care diabeticii nu mai găseau tratamentul în farmacii.

„Efectul nu se menține. Cum scoți injecția, de a doua zi, crește pofta de mâncare și crește și glicemia și te și îngrași. Nu reușesc să-și înfrâneze pofta. (...) Cum le retragem, apetitul revine și pacienții n-au voință să se abțină, avem și bătrâni, mănâncă exact ce mâncau și înainte și atunci depun kilogramele”, explică medicul diabetolog.

Pe de altă parte, persoanele care foloseau Ozempic pentru efectul scăderii în greutate, și care nu suferă de diabet, au la dispoziție și pe piața din România un alt medicament pentru tratarea obezității pe care medicii specializat în boli de nutriție îl prescriu în cabinet.  

„Nu poți să vrei și bun și ieftin”

Specialiștii din sistemul medical spun că situația în care s-a ajuns, anume ca un medicament care s-a dovedit că îi ajută pe pacienți foarte mult, dar care costă, costul fiind decontat integral de stat în cazul diabeticilor în cadrul progrmului național de diabet, la un moment dat să nu mai fie disponibil. Nu doar Ozempic va fi retras, este și cazul altor medicamente, pentru alte patologii, pentru că producătorii obțin prețuri mai bune peste hotare, în timp ce statul român insistă să mențină prețuri mici. Medicii sunt revoltați că astfel de medicamente nu vor mai fi accesibile românilor nici măcar contra-cost și lansează chiar ideea de se introduce o co-plată sau de a se găsi alte variante. „Nu poți să vrei și bun și ieftin”, spune farmacistul Luiza Drăgoi, care confirmă că va fi o problemă și cu medicamentele injectabile care vor înlocui Ozempic.  

Se găsesc greu, este adevărat. Și acestea se găsesc greu, dar oricum prezintă dezavantajul că injecțiile se fac zilnic. Ozempic, fiind foma aceasta o dată pe săptămână, ține foarte bine glicemia sub control, foarte bine. Și bolile cardiovasculare, tot. La acest moment, fiind acest Ozempic care a mușcat din piața lor, foarte mari probleme nu sunt, la câte rețete există, dar punându-se din nou presiunea pe ele, cu siguranță nu se vor ajunge. Clar va fi o problemă”, a declarat Drăgoi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite