Perioada limitată în care poți pierde în greutate cu Ozempic. Ce se întâmplă ulterior în organism

0
Publicat:

Așteptările legate de Ozempic, medicamentul pentru diabet promovat pe rețelele sociale pentru capacitatea lui de a ajuta la pierderea în greutate sunt, adesea, nerealiste. Faptul că, după o perioadă, procesul de slăbire nu mai funcționează, deși continuă administrarea medicamentului, îi frustrează pe mulți pacienți.

FOTO Sjutterstock
FOTO Sjutterstock

Pierderea în greutate cu ajutorul Ozempic nu este pe termen lung. Persoanele care iau medicamentul și alte produse similare din aceeași clasă vor atinge un platou inevitabil și necesar, scrie The New York Times.

Celebra publicație americană dă exemplu unei paciente inițial încântate de faptul că a reușit, o perioadă, să slăbească după ce, timp de doi ani, a făcut o injecție săptămânală cu Ozempic pentru a-și controla diabetul. Satisfacția ei a fost cu atât mai mare cu cât nivelul glicemiei sale a scăzut considerabil, un lucru îmbucurător pentru ea, în ciuda efectelor secundare pe care le resimțea, printre care greață și accese ocazionale de vertij.

Medicamentul i-a redus atât de mult pofta de mâncare, încât, uneori, tot ce mânca la cină era un iaurt. Până într-o zi de la care, în ciuda administrării medicamentului, cântarul nu a mai indicat niciun kilogram în minus, deși pacienta se aștepta să continue să  mai piardă în greutate.

„Ar fi periculos dacă ați continua să pierdeți în greutate”

Medicul ei nu a fost surprins să o vadă că s-a oprit din slăbit, tocmai pentru că acesta este un punct pe care îl va atinge oricine ia medicamente precum Ozempic, Wegovy și Mounjaro.

„Dacă vă gândiți la asta, este un lucru bun. Ar fi periculos dacă ați continua să pierdeți în greutate”, a explicat Dr. Robert Gabbay, șeful științific și medical al Asociației Americane de Diabet. 

Medicii spun că unii oameni apelează la aceste medicamente pentru a pierde cât mai mult în greutate și ajung să fie consternați și dezamăgiți când se opresc. Unii renunță la medicamente după ce au atins un platou, iar atunci când o fac, au tendința de a recâștiga greutatea pierdută.

„Acesta nu este medicamentul magic pe care oamenii le place să îl promoveze”, a concluzionat pacienta în vârstă de 52 de ani care a ajuns în faza de platou. 

Cum se explică atingerea platoului în pierdere în greutate

Corpul uman luptă în mod natural împotriva pierderii în greutate. Corpurile mai mici necesită, de obicei, mai puțină energie și, astfel, metabolismul reacționează prin încetinirea procesului de slăbire. După pierderea unui număr de kilograme, dimensiunile corpului se micșorează, astfel că organismul reacționează prin reducerea numărul de calorii pe care le arde în fiecare zi, a explicat Dr. Scott Hagan, profesor asistent de medicină la Universitatea din Washington, care a studiat obezitatea și pierderea în greutate.

Este unul dintre motivele pentru care mulți oameni recuperează o parte din greutate chiar și după o operație bariatrică (cunoscută și sub numele de operație de micșorare a stomacului) sau în timpul unei restricții calorice intense.

Medicamentele precum Ozempic imită un hormon natural și încetinesc golirea stomacului, astfel încât ne simțim mai sătui mai repede și pentru mai mult timp, dar vizează și zonele creierului care reglează pofta de mâncare, reducând apetitul. Totuși, există încă aspecte nelămurite cu privire la modul exact în care acestea funcționează.

În plus, nu toată lumea răspunde la aceste tipuri de medicamente în același mod. Studiile clinice cu semaglutide, compusul din Ozempic și Wegovy, arată că persoanele cu diabet zaharat au avut tendința de a pierde mai puțin în greutate, într-un ritm mai lent, decât persoanele care nu sufereau de această afecțiune, a explicat Dr. Hagan, potrivit sursei citate.

În cazul unui procent redus dintre cei care au luat aceste medicamente nu s-a înregistrat nicio pierdere în greutate, a explicat medicul.

Așteptări nerealiste

Majoritatea persoanelor care iau aceste medicamente vor atinge un platou după 18 luni de la începerea tratamentului, precizează Dr. Andrew Kraftson, profesor asociat în cadrul diviziei de metabolism, endocrinologie și diabet de la Michigan Medicine - SUA, care spune că pacienții vin adesea cu așteptări nerealiste, astfel că, atunci când ating platoul, cred că medicamentul nu a funcționat.

„Ați putea spune cuiva că ar putea pierde 15 la sută din greutate cu Ozempic sau Wegovy. Dar odată ce ajung la 15 la sută, nu este ca și cum ar spune: «Oh, acum sunt mulțumit, grozav»”, a spus profesorul, potrivit The New York Times.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite