Traficul cu Ozempic a lăsat pacienții cu diabet fără tratament

0
Publicat:

Bolnavii de diabet au rămas, mulți dintre ei, fără unul dintre medicamentele esențiale pentru ameliorarea simptomelor afecțiunii de care suferă: Ozempic, o soluție injectabilă care reglează glicemia și ajută la scăderea în greutate. Tratamentul se găsește din ce în ce mai greu în farmacii. Motivul? Aflat la mare căutare de persoanele care-și doresc să slăbească, acesta se vinde ca pâinea caldă pe piața neagră, iar traficanții recurg la planuri de multe ori diabolice pentru a face rost de marfă. Este și cazul rețelei de traficanți destructurată ieri de procurori.

ozempic jpg

Falsificau rețete compensate, ridicau medicamente pentru diabet din farmacii, iar apoi le vindeau pe piața neagră celor care doreau să slăbească. 13 persoane, printre care o asistentă medicală, administratorul unei clinici private și opt farmaciști, sunt reținute pentru trafic cu Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity. Prejudiciul: 1.000.000 de lei. Cazul nu este însă unul singular. Face parte dintr-un adevărat fenomen care, în ultimii ani, a golit rafturile farmaciilor și i-a lăsat pe bolnavii de diabet fără tratament, atenționează atât medicii, cât și pacienții. Ozempic, spun aceștia, se găsește foarte greu spre deloc tocmai din acest motiv: vânzarea la negru.

În luna februarie a anului trecut, o asistentă medicală, care lucra în cadrul unei clinici private din sectorul 1 al Capitalei, a intrat în posesia mai multor ștampile medicale și a reușit să falsifice peste 700 de rețete pentru Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity. „În cadrul acestei clinici medicale, potrivit cutumei, fiecare medic lăsa la punctul de lucru unde își desfășura activitatea un exemplar fizic al parafei (ștampila)”, se arată într-un comunicat trimis de Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorul 1. Prin urmare, a fost destul de simplu pentru ca femeia să se folosească de aceste parafe și să elibereze rețete fără număr.

Medicamentele, compensate 100% și destinate pacienților cu diabet der tip 2, au fost ridicate din aproape 140 de farmacii din București și Ilfov, iar apoi vândute pe internet persoanelor care doreau să slăbească. Asistenta nu a acționat însă singură, ci cu ajutorul mai multor complici. Printre aceștia, administratorul clinicii private unde lucra femeia și opt farmaciști. Vorbim, așadar, despre o întreagă rețea de traficanți care au dat, nestingheriți, lovitură după lovitură.

Rețeaua a fost destructurată de procurori, însă, la modul general vorbind, fenomenul, generalizat la nivel de țară, este total scăpat de sub control. 

Florina Bonifate, secretarul general al Colegiului Farmaciștilor din România, a declarat pentru „Adevărul” că „există un cod deontologic care, în mod evident, nu a fost respectat. Ne distanțăm de această situație și nu putem să acceptăm că între noi există membri farmaciști care recurg la astfel de fapte. Vorbim despre niște infracțiuni comise de niște persoane care nu au ce să caute printre noi. Au înșelat Casa Națională, dar și pe noi toți”.

Traficul cu Ozempic îi lasă pe bolnavi fără tratament

Însă scandalul este mult mai grav decât pare, atenționează medicii diabetologi, dar și pacienții. Din cauza traficului cu Ozempic, acest medicament se găsește din ce în ce mai greu în farmacii, iar bolnavii de diabet nu mai au cu ce să-și trateze boala. Practic, cererea extrem de mare pe piața neagră a golit rafturile farmaciilor. „Ozempic, pe lângă efectul de scădere a glicemiei, are și un efect de scădere a greutății. Probabil, pornind de la acest aspect, că se asociază și cu o scădere de câteva kilograme în greutate, a apărut acest trend de a fi folosit și de oameni care nu sunt bolnavi. Traficul cu Ozempic și vânzarea acestuia la liber, pe piața neagră, reprezintă un fenomen total scăpat de sub control. Vorbim despre un adevărat trend, o practică aproape obișnuită prin care din ce în ce mai multe persoane încearcă să slăbească în timp-record”, a declarat pentru „Adevărul” dr. Eduard Adamescu, medic specialist în diabet și boli de nutriție. „Din cauza acestui trafic la negru și a administrării fără indicație medicală, mulți dintre pacienții noștri nu mai găsesc Ozempic în farmacii. Și, de multe ori, sunt nevoiți să-și întrerupă temporar tratamentul. Se pierde timp prețios, căci durează uneori mult până când găsesc din nou medicamentul.”

Pacienții au fost cei care au sesizat fenomenul și au tras primul semnal de alarmă. „În toamna anului trecut am fost sunată de foarte mulți bolnavi care mă întrebau de unde ar putea să-și procure medicamentele. În acea perioadă, Ozempic nu se găsea aproape deloc în farmacii”, a declarat pentru „Adevărul” Maria Mesaroș, președinta fundației Speranța Diabeticilor și fostă președintă a Federației Asociațiilor Diabeticilor din România. „Am verificat inclusiv eu acest lucru. M-am dus la farmacie și am întrebat dacă au medicamentul. Mi s-a spus că nu, dar dacă vin cu rețetă vor face o comandă.”

Maria Mesaroș speră ca traficanții să fie pedepsiți conform legii, deși cu o floare nu se face primăvară. „Condamn ferm ce s-a întâmplat la București. Un asistent medical să se preteze la așa ceva! A înșelat statul, dar și-a înșelat și pacienții. Este un medicament acordat gratuit bolnavilor care au nevoie uneori ca de aer de el. Și tu ce faci? Îl vinzi la negru celor care vor să slăbească?”

Ca orice alt medicament, Ozempic are indicații și contraindicații. „Tocmai de aceea tratamentul se stabilește doar în urma unui consult medical, în urma discuției cu medicul specialist”, recomandă medicul diabetolog Eduard Adamescu.  Dacă luăm medicamente după ureche, mai spune acesta, consecințele ar putea fi dintre cele mai grave. „Ozempic, luat fără prescripție, după ureche, poate declanșa afecțiuni gastro-intestinale, greață, vărsături, balonare. Medicamentul nu poate fi luat de oricine, căci are și contraindicații. De exemplu, persoanele care au antecedente de pancreatită acută nu au voie să urmeze tratament cu Ozempic. La fel și cei cu patologie tiroidiană sau cei care au suferit intervenții chirurgicale pe tubul digestiv.”

Pacienții sunt disperați

Maria Mesaroș, președinta fundației Speranța Diabeticilor, este de părere că traficul cu medicamente vândute pe internet ar putea fi ținut mai bine sub control dacă populația ar fi educată în acest sens. „Oamenii ar trebui să fie informați cu privire la riscurile la care se expun dacă-și administrează tratamente fără a consulta medicul. Să fie mai responsabili, să renunțe la automedicație, să cumpere ce li se prescrie, doar din farmacii. Dacă nu va mai exista cerere pe piața neagră, dacă am fi mai responsabili din acest punct de vedere, și oferta va scădea.”

Pe de altă parte, criza medicamentelor cu care ne confruntăm de câțiva ani încoace i-a adus pe bolnavi la disperare. Oamenii a căror viață depinde de anumite tratamente sunt dispuși să facă orice pentru a intra în posesia lor. Dau anunțuri pe internet, caută pe diferite site-uri, multe dintre ele obscure, se lasă convinși de tot soiul de vânzători de ocazie și le plătesc acestora sume de bani uriașe. Căci, atunci când statul îți întoarce spatele și te lasă să mori cu zile, îți iei singur soarta în mâini. De multe ori, însă, aceste medicamente procurate cu greu mai rău îți fac decât bine. „Ozempic a fost falsificat acum un an. A fost alertă în întreaga lume”, a mai spus Maria Mesaroș. „Iată un alt motiv de a nu cumpăra orice de pe internet. Ai nevoie de ceva? Vorbește cu medicul mai întâi”, este sfatul acesteia pentru noi toți.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite