Medicamentul important care dispare din farmacii de la 1 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de diabet nu vor mai găsi în farmacii unul dintre medicamentele esențiale pentru ameliorarea simptomelor afecțiunii de care suferă. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a decis retragerea lui, astfel că mai poate fi comercializat doar până la data de 31 iulie.

Medicamentul va dispărea din farmacii. Foto Shutterstock
Medicamentul va dispărea din farmacii. Foto Shutterstock

Este vorba despre controversatul Ozempic, în toate cele trei concentraţii ale sale, folosit în tratarea diabetului zaharat de tip 2, care reglează glicemia şi ajută la scăderea în greutate.

„Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul OZEMPIC nu va mai fi comercializat în România după această dată”, a transmis Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

De asemenea, DAPP a transmis că, după 1 august 2024, Semaglutida, substanţa activă conţinută şi de Ozempic, va fi disponibilă persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 în forma de comprimate orale, la recomandarea medicului.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România precizează că producătorul a promis că va asigura pe piaţa din România cantităţi care să asigure întreg necesarul pacienţilor care suferă de diabet zaharat de tip 2 şi care primesc în prezent tratament cu forma orală conţinând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale.

Vă reamintim că, în ultima perioadă, Ozempicul era destul de greu de găsit de către bolnavii de diabet, din cauza faptului că, folosit pe scară tot mai mare de persoanele care doresc să slăbească, acesta dispărea rapid din farmacii, în schimb se găsea la liber pe piaţa neagră, unde traficanţii au făcut adevărate afaceri din comercializarea lui.

.„Ozempic, pe lângă efectul de scădere a glicemiei, are și un efect de scădere a greutății. Probabil, pornind de la acest aspect, că se asociază și cu o scădere de câteva kilograme în greutate, a apărut acest trend de a fi folosit și de oameni care nu sunt bolnaviTraficul cu Ozempic și vânzarea acestuia la liber, pe piața neagră, reprezintă un fenomen total scăpat de sub control. Vorbim despre un adevărat trend, o practică aproape obișnuită prin care din ce în ce mai multe persoane încearcă să slăbească în timp-record”, declara pentru „Adevărul”,  la sfârşitul lunii mai, dr. Eduard Adamescu, medic specialist în diabet și boli de nutriție. „Din cauza acestui trafic la negru și a administrării fără indicație medicală, mulți dintre pacienții noștri nu mai găsesc Ozempic în farmacii. Și, de multe ori, sunt nevoiți să-și întrerupă temporar tratamentul. Se pierde timp prețios, căci durează uneori mult până când găsesc din nou medicamentul.”

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite