Trafic cu Ozempic și alte trei medicamente pentru diabet folosite și pentru slăbit. Rețete falsificate, decontări și vânzări ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliția Română a descoperit o rețea de trafic cu Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity , medicamente pentru diabetici utilizate și pentru efectele lor de pierderea rapidă a kilogramelor. Produsele obținute cu rețete falsificate și decontate ilegal erau vândute pe rețelele sociale. Prejudiciul adus CNAS este de 217.000 Euro.

Ozempic, un medicament pentru diabet, tot mai promovat online și pentru slăbit. FOTO arhivă
Ozempic, un medicament pentru diabet, tot mai promovat online și pentru slăbit. FOTO arhivă

UPDATE „Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a fost sesizat cu privire la faptul că, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, în cadrul unei unități medicale private, au fost introduse fără drept date informatice false în Sistemul Informatic Unic Integrat - Prescripție Electronică, respectiv diagnostice fictive și recomandări de tratament compensat față de pacienți pentru care nu a fost dovedită necesitatea indicației tratamentului prescris, generând astfel rețete medicale cu medicamente (Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity) care conțin substanța activă Aglutidum, în scopul obținerii acestora compensat și fără drept”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

În România, aceste medicamente se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, sunt incluse în Programul Național de Diabet Zaharat (PNS5) și sunt decontate 100% de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Dosarul penal  a fost înaintat Serviciului de Investigații Criminale din cadrul D.G.P.M.B., în vederea efectuării cercetărilor.

Date fictive introduse în sistemele informatice ale clinicii

Anchetatorii au reținut următoarea situație de fapt:

Clinica medicală indicată în plângerea penală oferă servicii medicale în special în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ). În cadrul acestei clinici medicale, potrivit cutumei, fiecare medic lăsa la punctul de lucru unde își desfășura activitatea un exemplar fizic al parafei (ștampila).

Parafele, semnăturile digitale ale medicilor și semnătura electronică extinsă a administratorului clinicii se aflau în permanență în recepția clinicilor, la îndemâna asistenților medicali care, la solicitarea medicilor, introduceau în sistemul informatic al clinicii serviciile prestate.

„Profitând de accesul pe care îl avea atât la sistemul informatic al clinicii cât și la semnăturile digitale ale medicilor, una dintre asistentele clinicii a introdus date fictive în sistemele informatice ale clinicii, sisteme interconectate cu Sistemul Informatic Unic Integrat - Prescripție Electronică al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, rezultând date ce nu corespund adevărului, respectiv necesitatea pacienților de a urma tratamentul prescris fără drept și compensat, scopul fiind de a transmite rețetele, în baza unei înțelegeri prealabile, către alți participanți la activitatea infracțională, farmaciști și apropiați ai acestora”, se arată în comunicat.

Medicamentele ridicate ilegal erau vândute pe rețelele de socializare

Cu ajutorul rețetelor falsificate, inculpații (farmaciști și apropiați ai acestora) au ridicat medicamente Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity de la 140 de farmacii din municipiul București și județul Ilfov pe care, ulterior, le-au comercializat în afara cadrului legal prin intermediul rețelelor de socializare, adresându-se persoanelor care doreau să piardă în greutate.

Administratorul clinicii, o asistentă, opt farmacișți și trei apropiați ai acestora, cercetați penal

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au pus în mișcare acțiunea penală față de:

- o asistentă medicală, pentru comiterea infracțiunilor de fals informatic, faptă prev. și ped. de art. 325 C. Pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. Pen. și art. 77 lit. a) C. Pen. (701 de acte materiale) și complicitate la înșelăciune, faptă prev. și ped. de art. 52 alin (3) C. Pen. rap. la art. 48 alin. (1) C. Pen. rap. la art. 244 alin. (1) și (2) C. Pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. Pen., reținându-se în sarcina acesteia că în perioada februaruie 2023 – ianuarie 2024 a falsificat un număr de 701 de rețete medicale și, în baza unei înțelegeri prealabile mai mulți farmaciști și apropiați ai acestora, a intrat în posesia medicamentelor aferente tuturor rețetelor falsificate.

- administratorul de fapt al clinicii private, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la fals informatic, prev. și ped. de art. 48 alin. (1) C. Pen. rap. la art. 325 C. Pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. Pen, reținându-se că în perioada 19.09.2023-28.12.2023, în calitate de administrator de facto al centrului medical, deși a cunoscut faptul că angajați ai clinicii prescriu rețete cu medicamentele Ozempic sau Rybelsus, fără a avea acest drept și fără ca pacienții să necesite un astfel de tratament, rezultând date necorespunzătoare adevărului, nu a luat măsuri în vederea încetării activității infracționale, a acceptat falsificarea rețetelor și chiar le-a facilitat acestora săvârșirea de infracțiuni prin punerea la dispoziție a unei semnături digitale cu care au fost semnate toate rețetele, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice.

- opt farmaciști, pentru comiterea complicității la fals informatic, prev. de art. 48 alin. (1) C. Pen. rap. la art. 325 C. Pen cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. Pen și înșelăciune, prev. de art. 244 alin. (1) și (2) C. Pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. Pen., reținându-se că în baza unei înțelegeri prealabile cu asistenta medicală cu privire la eliberarea medicamentelor aferente rețetelor medicale falsificate, au întărit rezoluția infracțională a asistentei medicale, sporindu-i, astfel, încrederea că va putea falsifica un număr mare de rețete. Ulterior, participanții la infracțiunea de fals informatic au determinat alți farmaciști să introducă date eronate în sistemul farmaciilor, obținând un folos patrimonial injust și creând un prejudiciu Casei de Asigurări de Sănătate.

- 3 apropiați ai inculpaților farmaciști, pentru comiterea infracțiunilor de fals informatic în forma participației improprii, prev. de art. 52 alin. (3) C. Pen. rap. la art. 325 C. Pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. Pen și înșelăciune, prev. de art. 244 alin. (1) și (2) C. Pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. Pen, constând în aceea că, în baza unei înțelegeri prealabile cu asistenta medicală cu privire la deplasarea, în mod constant, în vederea ridicării medicamentelor prescrise prin rețetele falsificate de aceasta, au determinat mai mulți farmaciști și asistenți farmaciști din farmaciile din Mun. București sau Jud. Ilfov să săvârșească, fără vinovăție, infracțiunile de fals informatic (constând în introducerea de date fictive din rețetă în sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate, obținând un folos patrimonial injust și creând un prejudiciu Casei de Asigurări de Sănătate.

13 persoane au fost reținute

Prejudiciul adus Casei de Asigurări, până în acest moment procesual, este de 217.000 Euro.

Față de 13 persoane s-a dispus măsura reținerii.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au formulat o propunere de arestare preventivă față de 13 inculpați (asistentă medicală, farmaciști și apropiați ai acestora).

Știrea inițială:

Poliția Română a descoperit o rețea de trafic cu Ozempic. Angajați ai unei clinici private și ai unei farmacii sunt suspectați că au falsificat rețete cu medicamentul care garantează pierderea rapidă a unui număr mare de kilograme, rețete pe care le decontau apoi de la Casa de Asigurări și vindeau medicamentul pe piața neagră, potrivit Digi24.    

Medicamentul Ozempic, care face furori în mediul online, după ce tot mai multe persoane au afirmat că au slăbit semnificativ administrându-l, e tot mai folosit și în România pentru pierderea în greutate, în ciuda avertismentelor medicilor, care spun că utilizarea lui de către persoane care nu suferă de diabet pot avea efecte adverse.

Amintim că un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a anunțat, luna aceasta, o întâlnire dedicată anchetei sale privind rapoartele legate de gândurile suicidare în urma administrării medicamentelor pentru diabet și pierdere în greutate, precum Ozempic de la Novo Nordisk (NOVOb.CO).

Încă de anul trecut, Agenția a început să reexamineze clasa de medicamente destinate pierderii în greutate și diabetului, cunoscute sub denumirea de agoniști ai receptorilor GLP-1. Decizia a fost luată după ce autoritatea de reglementare a sănătății din Islanda a raportat trei cazuri în care pacienții s-au gândit la sinucidere sau la automutilare după ce au folosit medicamentele Novo - Ozempic, un medicament pentru diabet, și Saxenda, un tratament pentru pierderea în greutate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite