De ce avem nevoie de vitamina D în sezonul rece
0
Despre vitamina D ştim mai degrabă că ajută la sănătatea sistemului osos. Pe lângă acest lucru, vitamina D îndeplineşte şi alte funcţii, iar una dintre cele mai importante este susţinerea sistemului imunitar. Studiile arată că şi vitamina D este importantă pentru a ne proteja de infecţii respiratorii în sezonul rece.
Funcţia de bază a vitaminei D este de a facilita absorbţia calciului, mineralizarea oaselor şi dinţilor. Însă tot mai multe studii arată că beneficiile acestei vitamine sunt multiple. Echipe de cercetători din Statele Unite au demonstrat că femeile care beneficiază de doze suplimentare de vitamina D sunt protejate de cancer de sân. Pe de altă parte, cercetătorii germani şi austrieci au avertizat că niveluri scăzute de vitamina D predispun la atac de cord. Alte studii cercetează acţiunea imunomodulatoare, în scopul prevenirii diabetului şi bolilor inflamatorii intestinale.
Sinteza vitaminei D are loc în principal la nivel cutanat, sub acţiunea razelor soarelui. Cum iarna expunerea la soare este limitată, imunitatea organismului este scăzută şi din cauza deficitului de vitamina D. De aceea, medicii recomandă în cazul copiilor suplimentarea dozei de vitamina D în sezonul rece, mai exact în lunile cu „r“. În cazul adulţilor, pentru a verifica dacă există un nivel optim al vitaminei D, este bine să mergeţi la medic pentru o simplă analiză de sânge.
Care este doza zilnică recomandată de vitamina D? Recomandarea majorităţii specialiştilor este de 600 unităţi internaţionale (UI) în cazul adulţilor cu vârste de până la 70 de ani şi de 800 UI pentru cei trecuţi de această vârstă. Totuşi, unii experţi recomandă doze mult mai crescute de vitamina D. La sugari trebuie să se ajungă la un aport zilnic de 400 UI de vitamina D. În cazul acestora este important să nu se depăşească doza recomandată, pentru că vitamina D se acumulează în organism ducând la reacţii adverse severe. În privinţa copiilor peste 3 ani şi adolescenţilor, recomandarea este de 400-600 UI de vitamina D zilnic, care se pot procura atât din alimente, cât şi din suplimentele sub formă de comprimate masticabile.
Putem completa doza necesară de vitamina D şi prin alimentaţie. Dar sursele alimentare de vitamina D sunt, din păcate, destul de limitate. Ea se găseşte mai ales în peştele gras (somon, ton, macrou, cod, hering), unele uleiuri de peşte, ouă, ficat, lactate integrale. În Canada, unde populaţia este privată de expunere la soare, există sortimente de suc de portocale, lapte şi băuturile vegetale din soia care sunt îmbogăţite cu vitamina D. În prezent, ghidul alimentar canadian recomandă populaţiei consumul zilnic a două ceşti de lapte de vacă sau de soia îmbogăţit cu vitamina D pentru a acoperi necesarul de vitamina D, mai ales în sezonul rece.