Cum tratezi astmul în sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderile de temperatură pun la grea încercarea sistemul imunitar, iar din această cauză, persoanele cu astm bronşic au mai mult de suferit. Află din articolul nostru cum se poate gestiona o criză astmatică.

Fluctuaţiile de temperatură şi de umiditate sunt doar câţiva dintre factorii care duc la  îngustarea căilor respiratorii, de unde şi neplăcerile care se intensifică toamna în cazul persoanelor astmatice (fie că este vorba de astmul alergic sau cel nonalergic). Chiar dacă, sub tratament, simptomele specifice bolii se reduc sau dispar, acest lucru nu înseamnă că nu mai există riscul de apariţie a unei crize astmatice. Toamna şi iarna, astmaticii trebuie să aibă mai multă grijă când vine vorba de tratament, respectiv de prevenţie.

Afecţiunea trebuie ţinută sub control

Una dintre primele măsuri de precauţie pe care le poate lua o persoană astmatică este să ţină sub control afecţiunea. Mai exact, cu ajutorul unor instrumente şi materiale educaţionale persoana poate observa micile modificări în evoluţia bolii şi poate interveni la timp în cazul agravării simptomelor.

„O criză astmatică poate fi prevenită prin controlul regulat cu ajutorul unui aparat numit peak flowmetru, instrument care măsoară cât de bine circulă aerul în plămâni. Cu ajutorul lui se măsoară valorile respiratorii dimineaţa şi seara şi se notează într-un caiet”, recomandă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Crizele astmatice mai pot fi prevenite şi dacă persoana evită pe cât posibil factorii declanşatori. Printre aceştia se numără alergenii (în cazul astmului alergic), cum sunt praful, mucegaiul, polenul unor plante, dar şi infecţiile bacteriene sau virale. Acestea din urmă se pot preveni prin vaccinarea antigripală, cea pneumococică, dar şi prin respectarea schemei zilnice a tratamentului recomandat de medic.

În ce constă tratamentul

Schema individualizată de tratament în cazul problemelor astmatice cuprinde două tipuri de medicaţie: cea pentru prevenţie şi menţinere, dar şi cea concepută pentru atacurile de astm, ambele stabilite de medicul supraveghetor. Pentru prevenirea crizelor, medicaţia de control cuprinde inhalator cu corticoid sau cu asociere de bronhodilatator şi corticoid. În funcţie de severitatea bolii, se adaugă şi tablete cu antileucotriene şi teofiline (ambele sunt clase de medicamente recomandate persoanelor astmatice).

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite