Cum te poți îmbolnăvi dacă trăiești într-o casă fără căldură. Criza energiei poate ucide milioane de oameni

0
Publicat:

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că milioane de oameni se pot îmbolnăvi grav în următoarele luni, din cauza faptului că vor încerca să facă economie la căldură.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cu lumea în strânsoarea unei crize energetice globale, sute de milioane de oameni se confruntă acum cu strânsoarea energetică în această iarnă, în timp ce se străduiesc să-și mențină casele calde. Consecințele ar putea fi de anvergură și de lungă durată, consideră specialiștii. 

Se estimează că 36 de milioane de oameni din Europa nu au putut să-și mențină casele suficient de calde în 2020. În SUA, 16% din țară se confruntă cu sărăcia energetică, 5,2 milioane de gospodării fiind considerate peste pragul federal al sărăciei. Și în China se estimează că 24-27% dintre adulții de vârstă mijlocie și în vârstă trăiesc în sărăcie energetică.

Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor de piața volatilă a energiei și a posibilității întreruperilor de curent și a penuriei de gaz, în special în Europa, situația ar putea deveni și mai gravă, scrie BBC

Consecințele asupra sănătății ale tuturor acestor factori ar putea fi deosebit de grave. Cercetările științifice arată că încăperile reci sunt dăunătoare pentru ocupanții lor și uneori chiar mortale. Există un risc mai mare de accident vascular cerebral, infecții respiratorii și căderi sau alte răni din cauza forței și dexterității reduse a oamenilor la temperaturi scăzute. Casele reci pot avea atât consecințe pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății, bunăstării și chiar oportunităților în viață ale unei persoane.

Medicii le vorbesc deja pacienților îngrijorați de condițiile de frig din lunile următoare, iar organizațiile de caritate direcționează fonduri pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să plătească pentru puțină încălzire în fiecare săptămână.

Unii experți în sănătate susțin că acesta nu este doar un moment trecător și spun că este o dilemă de sănătate publică, pe care o ignorăm pe riscul nostru.

Temperaturile scăzute afectează însăși funcționarea corpului nostru, spune Dame Margaret Whitehead, profesor de sănătate publică la Universitatea din Liverpool, în Marea Britanie.

Luați ca exemplu sângele. Când mercurul scade, vasele noastre de sânge se îngustează ușor. Acest lucru crește tensiunea arterială și împiedică circulația. Sângele nostru devine, de asemenea, mai gros, parțial datorită creșterii nivelurilor unei proteine numite fibrinogen și a altor molecule care provoacă coagularea. Consecința finală a acestor modificări ar putea fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Cum sunt afectați copiii și persoanele bolnave

Persoanele care au cancer, artrită sau anumite dizabilități pot fi deosebit de sensibile la frig, adaugă profesorul britanic. 

Pe lângă efectele directe ale temperaturilor scăzute, alți factori de mediu din casele reci pot avea un impact asupra sănătății oamenilor, cum ar fi umezeala și mucegaiul, care sunt mai frecvente în casele slab încălzite.

Sporii eliberați de ciupercile mucegaiului irită plămânii oamenilor și pot exacerba afecțiuni precum astmul. Un studiu de nouă ani a arătat că trăirea în condiții de umezeală și mucegai pentru perioade lungi este semnificativ legată de o scădere a funcției pulmonare.

Copiii care locuiesc în case umede, mucegăite au un risc crescut de infecții respiratorii. Acest lucru i-a îngrijorat pe experții în sănătate publică, dat fiind că imunitatea unor copii ar putea fi deja afectată ca urmare a pandemiei. 

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri