Ce tip de încălzire este mai ieftin și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețurile cu încălzirea locuinței variază în funcție de materiile prime folosite, potrivit experților în încălzire, și trebuie să țină cont de prețurile energiei și de eficiența sistemului folosit.

Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

„Pentru a simplifica lucrurile, ne interesează doar două lucruri atunci când evaluăm cel mai rentabil sistem de încălzire: cât costă încălzirea lunară și care este investiția inițială în sistemul de încălzire. O investiție mai mare merită doar dacă reușiți să economisiți energie pe termen lung”, au precizat experții în încălzire.

Calculul costurilor de încălzire trebuie să țină cont de prețurile energiei și de eficiența sistemului de încălzire, potrivit experților. „Pentru a facilita comparația, trebuie să aducem prețurile la un numitor comun - prețul energiei utile”, spun ei.

Să luăm exemplul unei case unifamiliale medii cu o suprafață de încălzire de 140 m2. Casa dispune de mansardă izolată, ferestre PVC cu geamuri duble și fațadă cu izolație termică de 8 cm. Să presupunem un consum anual de energie de 20.000 kWh.

Care este costul anual de încălzire pentru o astfel de casă? Experții în sisteme de încălzire de la Necesit.ro ne-au ajutat să facem calculele.

image

Cifrele sunt orientative, deoarece valoarea investiției inițiale poate varia considerabil de la un proiect la altul. În plus, calculul pe 10 ani nu ia în considerare faptul că sistemele de încălzire își pierd din eficiență în timp, astfel încât costul anual crește treptat.

Centrala pe lemne: cea mai ieftină, dar nepractică

Încălzirea cu lemne este în continuare cea mai ieftină, dar nu este potrivită pentru toate casele. Acestea sunt cele mai mari consumatoare de forță de muncă și necesită spațiu de depozitare. În ciuda faptului că sunt o sursă de energie regenerabilă, acestea reprezintă o povară pentru mediu prin gazele și particulele emise.

 • Avantaje: preț, disponibilitate, sursă de energie regenerabilă, lemnul de foc se poate face de la sine
 • Dezavantaje: încălzirea cu lemne necesită multă muncă, consumatoare de timp, spațiu de depozitare necesar, povară pentru mediu
 • Costul lunar al lemnelor de foc (5 luni cele mai reci): 990 RON
 • Costul anual al lemnului de foc: 4.950 RON
 • Costul total pe 10 ani (investiție + costul anual al energiei): 57.500 RON

Pompa de căldură: o investiție mai mare care se amortizează pe termen lung

Cel mai economic și ecologic mod de a vă încălzi locuința este cu o pompă de căldură. Durata de viață a unei pompe de căldură este de 25 de ani, față de 15 ani pentru o centrală pe lemne, gaz sau petrol. Pentru majoritatea locuințelor, o pompă de căldură aer-apă este cea mai potrivită. Proiectele apă-apă și sol-apă sunt mai complexe, deoarece trebuie să se facă o gaură sau o excavare pentru colectoare subterane, astfel încât investiția este mai mare. Cu toate acestea, aceste pompe de căldură sunt mai eficiente și consumă mult mai puțină energie electrică. Mai ales dacă le comparăm cu centrală electrică.

 • Avantaje: sursă de energie regenerabilă rentabilă, ecologică, ușor de utilizat, nu este nevoie de stocarea energiei, permite răcirea în timpul verii
 • Dezavantaje: investiție inițială ridicată, performanțe mai slabe și zgomot mai puternic la temperaturile scăzute din timpul iernii
 • Costul lunar al energiei electrice (facturare forfetară): 433 RON
 • Costul anual al energiei electrice: 5.200 RON
 • Costul total pe 10 ani (investiție + costul anual al energiei): 87.000 RON
image

Peleți: încălzire automată, depozitare dificilă

Datorită combustiei eficiente, emisiile de gaze de la peleți sunt mai curate decât cele de la lemn. Procesul este complet automatizat și poate fi controlat de la distanță. Cu toate acestea, depozitarea peleților este relativ solicitantă, deoarece aceștia trebuie să fie păstrați complet uscați în permanență.

 • Avantaje: încălzire automatizată, sursă de încălzire reciclată, control al aprovizionării cu combustibil
 • Dezavantaje: necesită un spațiu mare de depozitare, peleții sunt sensibili la umiditate, dependență de furnizori
 • Costul lunar al peleților (5 luni cele mai reci): 1.600 RON
 • Costul anual al peleților: 8.000 RON
 • Costul total pe 10 ani (investiție + costul anual al energiei): 94.000 RON

Încălzirea pe gaz: cel mai curat combustibil fosil

Prețurile gazelor naturale s-au stabilizat recent și chiar au scăzut ușor după o creștere bruscă. Nu același lucru se poate spune despre gazul petrolier lichefiat (GPL), care este în prezent de departe cel mai scump produs energetic. Alegeţi această variantă numai dacă nu aveți altă alternativă.

 • Avantaje: sursă de energie relativ curată, eficiență bună
 • Dezavantaje: nu este disponibil peste tot, dependență de importuri, geopolitică, plafoanele prețurilor
 • Costul lunar al gazului natural (5 luni cele mai reci): 1.240 RON
 • Costul anual al gazelor naturale: 6.200 RON
 • Costul total pe 10 ani (investiție + costul anual al energiei): 68.000 RON
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite