Cum scapi de pietrele la vezica biliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te confrunţi cu dureri abdominale ori greţuri şi vărsături după o masă copioasă, bogată în grăsimi? De vină pentru acest disconfort pot fi pietrele care se formează în vezica biliară.

Vezica biliară (colecist sau fiere, în limbajul uzual) este un organ sub formă de săculeţ, situat sub ficat. Principala sa funcţie este de a stoca şi de a elimina bila, prin mici canale, care poartă numele de căi biliare.

Bila este un lichid produs de ficat şi care are ca sarcină digestia grăsimilor din alimentele pe care le consumăm. Calculii (litiază biliară) se formează atunci când există aglomerări de colesterol sau bilirubină în bilă sau când vezica biliară nu se goleşte complet.

Persoanele sedentare, mai afectate

Cei care consumă foarte multe grăsimi şi care nu fac mişcare au un risc mai mare de a face pietre în vezica biliară. Femeile au un risc de 2 ori mai mare faţă de bărbaţi de a se confrunta cu această problemă de sănătate, întrucât hormonii feminini (estrogenul) cresc nivelul colesterolului. Şi femeile care au născut, precum şi cele care iau pilule contraceptive riscă să aibă pietre la vezica biliară.

Totodată, probabilitatea de a dezvolta litiaza biliară este mai mare la: „persoanele de peste 55 de ani, cele ce au scăzut rapid în greutate (inclusiv cele care au urmat un tratament chirurgical pentru obezitate - bypass gastric) sau postesc; care au un regim alimentar dezordonat, cu alimentaţie bogată în grăsimi, hipercalorică sau care suferă de constipaţie cronică.

Descoperă pe clicksanatate.ro cum poţi să scapi de pietrele la vezica biliară

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite