Cum să înfruntăm gerul și să rămânem sănătoși. Sfaturi de la nutriționiști, dar și de la montaniarzi
0Iarna și-a intrat în drepturi iar în multe zone din țară au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute, chiar spre minus 20 de grade. Medicii, dar și montaniarzii cu experiență spun că există câteva metode prin care putem contracara gerul, păstrându-ne sănătatea.
Specialiștii spun că temperaturile scăzute ne pot afecta în multe feluri, de la simplul disconfort termic și afectarea circulației sangvine, până la scăderea imunității sau în cazuri extreme degerături și hipotermie. Medicii spun că gerul are efect vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că vasele de sânge se îngustează. Din această cauză crește riscul atacului de cord, dar și al accidentelor vasculare cerebrale.
Lichidele și alimentele principalii aliați în lupta cu gerul
Pentru a contracara toate aceste efecte negative ale gerului, spun medicii, trebuie să respectăm o serie de reguli și principii foarte simple și la îndemâna oricui. În primul rând, trebuie să ne hidratăm cât mai bine, spune medicul DSP, Corneliu Saradan. Acesta precizează că lichidele, ceaiurile și apa fluidizează sângele, dar, totodată, evităm deshidratarea produsă de urinările frecvente cauzate de frig.
„Este foarte important să ne hidratăm. Este esențial. De ce, dacă beau un pahar cu apă, apă chioară, îmi trece durerea de cap sau de genunchi? Este simplu! Se diluează sângele. Atunci când am băut paharul cu apă, s-a diluat sângele, s-a produs o dezintoxicare cumva superficială, rapidă. Și a dispărut durerea“, spune Corneliu Saradan.
În plus, trupul trebuie fortificat cu elementele nutritive esențiale, mai ales vitamine.
„Pentru a funcționa corect avem nevoie de o alimentaţie diversificată. Adică să mâncăm din fiecare grupă de alimente în mod echilibrat, fără excese. O mai bună imunitate se obţine prin aportul de vitamine. Vitaminele sunt deosebit de importante în apărarea sistemului imunitar. Carenţa vitaminică ne poate expune riscului îmbolnăvirii. Trebuie neapărat să consumăm multe fructe şi legume”, adaugă medicul botoșănean.
Important este și cum respirăm, spune Corneliu Saradan. Acesta recomandă să inspirăm pe nas, fiindcă acest organ este specializat în a încălzi, umidifica și „curăța” aerul care intră în gât și în plămâni.
„Trebuie încălzite bine extremitățile”
Vali Catargiu este un botoșănean cu o vastă experiență în drumețiile montane, în toate anotimpurile. Acesta spune că în timpul iernilor geroase trebuie să ne îmbrăcăm adecvat. Și asta nu înseamnă doar haine groase și atât.
„Preferabil să porți textile ușoare pe mai multe straturi decât, să zicem, un tricou din bumbac și un palton gros. Mai ales dacă vrei să pleci într-o drumeție pe munte, iarna. Extremitățile trebuie foarte bine izolate. Și mai ales capul, acesta pierde 20% din căldura trupului, dar și mâinile și picioarele. De asemenea, foarte importantă este hidratarea”, precizează Vali Catargiu.
Dacă vrem să ne aventurăm pe munte în sezonul rece, montaniardul botoșănean precizează că este esențial să ne cunoaștem limitele și să planificăm bine călătoria.
„În primul rând, este bine să nu fii singur, eventual de mers cu cineva mai experimentat. În general, evitați să vă aventurați. Dacă ați simțit că într-o oră ați făcut jumătate de kilometru, nu este o idee bună să continui. Este foarte important să fim atenți la degerături. Prima dată cedează articulațiile”, adaugă Vali Catargiu.