Cum resimt copiii stresul părinților. Explicațiile psihologilor despre fenomenul care afectează tot mai mulți minori

0
Publicat:

Stresul este considerat de foarte multe persoane ca fiind boala secolului. Totodată, este văzut ca un factor care conduce la apariția multor afecțiuni, atât fizice cât și psihice.

Stres în rândul copiilor SURSĂ FOTO Shutterstock
Stres în rândul copiilor SURSĂ FOTO Shutterstock

Chiar dacă de cele mai multe ori adulții sunt cei care resimt efectele stresului, specialiștii vorbesc despre un fenomen care își face tot mai mult simțită prezența în rândul copiilor.

Cum resimt copiii stresul părinților?

De foarte multe ori, copiii sunt considerați a fi lipsiți de stres, având în vedere că acest factor perturbator are, la vârste fragede, foarte puține surse de proveniență. Cu toate acestea, psihologii trag un semnal de alarmă în rândul părinților și îi avertizează că starea de spirit pe care ei o au poate influența în mod negativ situația emoțională a celor mici.

Este clar că în viața de adult intervin mai mulți factori care generează stres decât în viața unui copil. Copilul are factori de stres la școală, dar nici acolo nu ar trebui să existe, copilul ar trebui să învețe de plăcere, dar acesta este un alt aspect. Cu toate acestea, adulții sunt cei care pot influența în mod negativ starea de spirit pe care o are un copil”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Psihologii susțin că un copil resimte stresul părinților la o intensitate foarte mare, aproape la fel ca adulții.

De foarte multe ori, în familii apare stresul, care generează certuri, neajunsuri. Din păcate, la aceste momente ia parte și copilul, care observă, vede și simte ce se întâmplă între părinți, între adulți. Este important ca adulții să știe că nivelul de stres provocat de astfel de situații poate fi amplificat în cazul copiilor. Copiii pot percepe o singură discuție mai aprinsă, o stare de spirit mai proastă a unui părinte, ca pe ceva mult mai grav. Astfel, copilul va deveni anxios, va simți că el este o cauză care provoacă neînțelegeri între părinți. Astfel, randamentul lui va scădea treptat când vorbim despre școală sau alte activități”, a adăugat psihologul ieșean.

Cum pot fi feriți copiii de stres?

Psihologii vin și cu o serie de sfaturi menite să-i ajute pe părinți, pentru ca ei să poată gestiona mai bine astfel de situații. 

În cazul în care copilul asista la astfel de episoade, este important ca părinții să discute cu el, să îi explice care este situația și că lucrurile se vor rezolva în curând. Copilul nu trebuie să trăiască în incertitudine, trebuie să aibă siguranță. Totodată, părinții trebuie să se asigure că minorii iau parte și la momentele fericite din familie. Copilul trebuie să vadă că părinții comunică, se iubesc și rezolvă împreună probleme, depășesc obstacole”, a încheiat psihologul ieșean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite