Temperatura corpului, asociată cu „boala secolului”. Un nou studiu indică legătura dintre ele

0
Publicat:

Pentru a putea trata și evita instalarea depresiei, este necesar să știm mai multe informații despre creierul și organismul persoanelor care sunt afectate de boala secolului, relatează Science Alert.

În jur de 5% din populația lumii suferă de depresie. Foto: Arhivă
În jur de 5% din populația lumii suferă de depresie. Foto: Arhivă

Interesant este că o serie de studii au găsit o legătură între simptomele depresive și temperatura corporală. 

Oamenii de știință sub conducerea unei echipe de la University of California San Francisco (UCSF) au studiat date de la 20.880 de persoane. Aceste date au fost obținute în decurs de șapte luni, iar cercetătorii au constatat că cei care suferă de depresie au temperaturi corporale mai ridicate. 

În ciuda faptului că studiul a fost realizat cu mare atenție, cu participanți din 106 țări, nu este o dovadă solidă a faptului că temperatura mai ridicată a corpului este responsabilă de instalarea depresiei sau că această boală determină creșterea temperaturii corpului. 

Însă, acest lucru indică faptul că există o anumită legătură care merită cercetată. 

Din câte știm, acesta este cel mai amplu studiu realizat până în prezent care cercetează legătura dintre temperatura corporală - evaluată atât prin metode de autoevaluare, cât și cu ajutorul senzorilor portabili - și simptomele depresive la un eșantion larg din punct de vedere geografic", a declarat Ashley Mason, psihiatru la UCSF. 

Depresia este o afecțiune complexă

Potrivit autorilor studiului, la mijloc ar putea fi vorba de o serie de factori care ar putea contribui în acest sens. Este posibil ca depresia să fie asociată proceselor metabolice care au ca efect creșterea temperaturii, sau funcțiilor biologice de răcire care nu funcționează normal. Ori ar putea fi vorba de o cauză comună, precum stările de stres sau inflamațiile, care au un impact atât asupra temperaturii corporale, cât și asupra simptomelor depresive în mod separat. 

Acesta este un lucru care ar putea fi studiat în viitor. Pentru moment, se știe că depresia este o afecțiune complexă, care are probabil o mulțime de factori declanșatori, iar temperatura corpului ar putea fi unul dintre factori. 

În cadrul unor cercetări efectuate anterior s-a descoperit că băile calde și saunele pot atenua simptomele depresiei, deși în cazul unor grupuri mici de persoane. 

În mod paradoxal, creșterea temperaturii corporale poate duce la o scădere a acesteia, care durează mai mult decât simpla răcire a corpului în mod direct, cum ar fi o baie de gheață", a afirmat Mason. „Ce s-ar întâmpla dacă am putea monitoriza temperatura corporală a persoanelor cu depresie pentru a planifica tratamentele pe bază de căldură?" 

Conform rezultatelor studiului, cu cât simptomele de depresie raportate de către participanții la studiu deveneau mai severe, cu atât temperatura corporală medie era mai ridicată. De asemenea, a fost semnalată o anumită legătură între scorurile ridicate ale depresiei și oscilațiile zilnice ale temperaturii, însă la un nivel nesemnificativ din punct de vedere statistic. 

În condițiile în care în jur de 5% din populația lumii suferă de depresie, sunt necesare eforturi mai mari pentru a înțelege și a trata eficient această boală. 

Studiul a fost făcut public în Scientific Reports. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite