Cum pot fi prevenite și tratate artritele și artrozele. Recomandările naturiste ale unui nutriționist

0
Publicat:

Specialistul în sănătate Luminița Catană explică pentru cititorii „Adevărul” ce sunt artritele și artrozele, care sunt simptomele, cauzele și mai ales ce tratamente naturiste pot fi urmate. 

Foarte multe persoane au probleme cu articulațiile FOTO www.bellapraxis.ro
Foarte multe persoane au probleme cu articulațiile FOTO www.bellapraxis.ro

Luminița Catană spune că artrita este un cuvânt pe care-l recunoaștem îndată ce îl auzim și care ne duce cu gândul la dureri articulare, însă că trebuie știut faptul că sub aceste simptome se ascund peste o sută de afecțiuni.

Aceste suferințe sunt din mai multe spectre, însă au în comun faptul că afectează oasele, ligamentele și articulațiile, precum și pentru că au simptome asemănătoare: durerea și rigiditatea articulațiilor. 

Aflăm că artrita reprezintă inflamațiile de la nivelul articulațiilor și se cunosc peste o sută de forme diferite de artrită și afecțiuni asociate.

Poliartrita reumatoidă – care afectează membranele sinoviale care acoperă articulațiile - este cea mai cunoscută din această categorie.

Artroza este o formă de artrită - osteoartrită- cauzată de inflamații și de uzura fiziologică a cartilajului articular. Acest cartilaj este un țesut alunecos care acoperă capetele oaselor și susține mișcarea articulațiilor. În timp, acesta se subțiază, până la dispariție, iar suprafețele osoase ajung în contact direct, practic se freacă între ele și durerea este foarte intensă.

Cel mai frecvent întâlnim artroza la nivelul articulațiilor mâinii, regiunii cervicale, a genunchilor - gonartroza- și a șoldurilor- coxartroza, dar se poate întâlni la orice tip de articulație din organism.  Este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, nu doar inflamatorie, care este asociată în timp cu deteriorarea articulațiilor, pe măsură ce se înaintează în vârsta, însă și favorizate și accelerate de o serie de factori de risc.

Nutriționistul Luminița Catană ne spune că factorii de risc la artrite și la artroze se regăsesc:

Genul- femeile au o predispoziție mai mare în a dezvolta o poliartrită reumatoidă.

Factorii genetici- moștenirea de familie crește riscul de a dezvolta în timp artrita sau artroza.

Greutatea corporală- kilogramele în plus pun presiune pe articulații și afecțiunile sunt mult mai frecvente asociate în obezitate. Dar și o greutate sub limită, este de asemenea un factor de risc, pentru că nutrienții și asimilarea lor este deficientă, iar articulațiile au nevoie de nutrienti adecvați.

Vârsta- în cazul artrozelor pe măsură ce se înaintează în vârstă, crește și riscul de apariție a artrozei, aceasta având un caracter degenerativ.

Leziunile- infecțiile sau traumatismele cresc gradul de apariție al artrozelor.

Deformările articulare- articulațiile deformate în urma unor accidente sau malformațiile articularea accelerează degradarea articulațiilor din organism.

Ocupația și sedentarismul- cei sedentari au mereu articulații mai puțin funcționale, însă și cei care fac excese au acest fenomen- de exemplu sportivii de performanță care pun o presiune excesivă pe articulații.

Simptome în artrită

Simptomele în artrită sunt: dureri articulare și rigiditate, alături de tumefiere articulației, înroșirea pielii din jurul articulațiilor; limitarea mișcărilor articulare; pot fi însoțite uneori și de manifestări de debut- uneori febrilitate sau reacții alergice în debut mai ales la poliartrita reumatoidă.  

Simptomele în artroză sunt uneori asemănătoare cu cele de artrită: rigiditate articulară; sensibilitate în jurul articulațiilor afectate; flexia redusa a articulațiilor, apariția osteofitelor. Ca diagnosticare: examenul clinic al pacientului, examene imagistice ce includ radiografii și la nevoie RMN,  teste de sânge pentru depistarea markerilor inflamatorii și infecțioși, analize din lichidul sinovial- din capsula articulară, astroscopia.

Tratamente și remedii naturiste

Terapiile medicamentoase se impun în funcție de diagnosticul primit. Însă este important să știm că modul de viață este cel mai de impact în recuperare. Fizioterapie, kinetoterapie, gimnastica medicală, masaje, terapii alternative- executate profesional aduc beneficii și mențin o calitate a vieții. Alimentația adecvată, un consum redus de produse pe bază de gluten, un consum moderat de carne și lactate reduc nivelul de inflamație din organism și implicit reduc durerile. Corecția kilogramelor și mișcarea fizică, hidratarea sunt foarte importante”, specifică Luminița Catană.  

Totodată, aceasta adaugă că suplimentele în special Omega 3, produsele pe bază de colagen, grăsimile sănătoase, aduc beneficii extraordinare.

De asemenea controalele regulate, vitamina D3 în echilibru țin în control aceste afecțiuni și cresc calitatea vieții. 

Impactul uleiurilor esențiale, datorită efectului lor antiinflamator și regenerator- de exemplu lavanda, tămâia, turmericul, copaiba, marjoramul, cremele pe bază de uleiuri naturiste și extracte din plante, produsele apicole, aduc beneficii sănătății articulațiilor. Renunțatul la fumat, alcool, reducerea comportamentului abuziv fața de propriul organism sunt din punctul meu de vedere o datorie fața de propriul organism.  Prețuiți viața, prețuiți sănătatea pentru că sănătatea noastră depinde de acțiunile fiecărei zile”, încheie specialistul în sănătate.   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite