Cât de mult ajută reflexoterapia la dureri de cap, insomnii sau afecțiuni cronice. Sfaturile unei specialiste

0
Publicat:

Luminița Catană, nutriționistă și terapeută din Arad, vorbește despre tratamentele complementare care au un aport semnificativ în drumul spre sănătate, cum este reflexoterapia.

Luminița Catană este nutritionist și terapeut multiplu FOTO arhivă personală
Luminița Catană este nutritionist și terapeut multiplu FOTO arhivă personală

Aceasta spune că modul de viață, felul în care abuzăm de sănătate, trecerea peste limite fie prin muncă extremă, fie prin excese alimentare, sedentarism, obiceiuri nesănătoase aduc diferite afecțiuni și până la urmă suntem nevoiți să facem o pauză și să căutam soluții. 

Reflexoterapia este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute terapii complementare, eficientă în diferite situații: dureri de cap frecvente, migrene, tulburări de somn, insomnii, disconfort  digestiv, dureri articulare, stări depresive sau anxioase, diferite alte afecțiuni cronice. Este o tehnică aparte, care dacă este executată corect aduce beneficii asupra sănătății noastre”, mărturisește Luminița Catană.

Nutriționista arădeană adaugă că reflexoterapia sau masajul reflexogen are ca origine medicina tradițională chineză și implică masajul punctelor reflexogene situate la nivelul picioarelor, mâinilor și urechilor - puncte care corespund unor organe sau zone ale corpului. Prin stimularea acestora se obține ameliorarea simptomelor și în special a durerii. Această forma de terapie este bazată pe ideea că fiecare organ și zonă a organismului are  «reflecție» într-o anumită zonă a corpului: în talpă, mână sau ureche, astfel încât suprafața tălpii poate fi împărțită în zone de reflex corespunzătoare anumitor zone.

De asemenea este cunoscut în reflexoterapie principiul că suferința organelor produce iritația unei anumite zone de reflex din talpă, palmă sau ureche, iar prin masajul executat corect se stabilește legătura dintre organul bolnav și zonele reflexogene. Cea mai răspândită formă este masajul reflexogen al piciorului.

Sunt mai multe principii și metode de lucru și aș dori să le amintesc: sistemul Head sau dermatomul poartă numele neurologului englez Sir Henry Head, care afirmă că dermatoamele - zonele de reflex - sunt porțiuni de piele neinervate de un nerv spinal și care este legat de o altă zona a corpului sau organ prin nervi; harta zonelor corporale - Wiliam Fitzgerald - împarte organismul în zece zone longitudinale și trei zone orizontale; microsistemele scalpului - medicul Toshikatsu Yamamoto; teoria zonelor sau punctelor de reflex – Eunice Ingham - care se reflectă în tălpile picioarelor”, adaugă terapeutul.

Cele trei tipuri de reflexoterapie 

Reflexoterapia tălpii - masajul anumitor părți din talpă aduce ameliorarea unor simptome și există o hartă cu punctele reflexogene. De regulă o terapie completă include o perioadă de timp- de exemplu șase-opt ședințe cu o frecvență de minim două ședințe pe săptămână. S-au constatat ameliorări semnificative ale durerilor și diferitelor afecțiuni atunci cânt terapia a fost executată corect.

Reflexoterapia palmei - mai puțin cunoscută și practicată, se bazează pe aceleași principii.

Reflexoterapia urechii - este o terapie foarte relaxantă cu multe beneficii. Această formă de terapie, atunci când este executată corect este plăcută, aduce o stare de bine, de relaxare profundă chiar dacă anumite puncte, manevre sunt puțin dureroase și sunt benefice pentru organism: reduce stresul, calmează durerile de cap și reduce frecvența lor; stimulează circulația sanguină, scade riscul de neuropatie, senzațiile de amorțire, dureri mai ales la nivel de picioare; efectiv în reducerea problemelor menstruale, ale sinusurilor și alte dificultăți respiratorii. De asemenea, susține reglarea ritmului cardiac, reduce disconfortul digestiv.

Sunt și contraindicații

Dar toate acestea sunt posibile când terapia este executată profesional. În calitate de terapeut am următoarele recomandări pentru cei ce doresc un asemenea masaj. Alegeți un profesionist și un cabinet unde igiena este impecabilă. Este important să stabiliți programul de la început și să vă asigurați că nu sunt contraindicații. Pe perioada terapiilor trebuie mâncare ușoară, lejeră, un aport ușor crescut de lichide. Sunt de asemenea și contraindicații. Mai exact se evită reflexoterapia în caz de fractură a piciorului, flebită, fasceita plantară,  fractură a mâinii, artrite acute, arsuri, infecții sau negi. La ureche în cazul unui implant cohlear, diferite infecții sau eczeme ale urechii”, afirmă Luminița Catană.  

De asemenea, nu se recomandă când pacientul are febră sau la femei însărcinate. Nu se recomandă în afecțiuni infectocontagioase, după intervenții chirurgicale, inflamații ale nervilor periferici sau afecțiuni oncologice. Este contraindicată în tromboză, flebită, epilepsie, hipertensiune arterială, diabet decompensat, anumite forme avansate de osteoporoză.

Fără a avea dovezi științifice, pentru că în acest sens nu se perseverează foarte mult, din experiențele adunate se constată efectul benefic în cazul terapiilor executate profesional”, a mai adaugat Luminița Catană.   

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite