Cum putem scăpa de virozele de sezon prin remedii naturiste

0
Publicat:

Nutriționistul arădean Luminița Catană vorbește pentru Adevărul despre cum să ne pregătim organismul pentru a ne proteja de valul de viruși, germeni și bacterii.

Pentru răceli se pot folosi mai multe remedii naturiste FOTO www.viata-medicala.ro
Pentru răceli se pot folosi mai multe remedii naturiste FOTO www.viata-medicala.ro

Aceasta spune că sezonul rece își face din plin simțită prezenta și la fel ca și natura este important să ne pregătim și noi pentru acest timp, respectând câteva reguli. Un organism cu un sistem imunitar bine pus la punct este echipat să facă fața valului de viruși, bacterii și germeni ce vin odată cu acest sezon. Afecțiunile căilor respiratorii vin de la mic la mare cu manifestări diferite – uneori gât roșu și inflamat, un nas înfundat sau dimpotrivă care curge mereu, dureri de cap, strănut, tuse și uneori febră.

 „Virusurile gripale se transmit mai rapid. Debutul unei gripe este brusc, cu febră mare- 38,5- 40 grade Celsius, dureri de cap, însoțite de frisoane, stare generală alterată, tuse seacă, ce poate dura și până la 4 săptămâni de la debut, chiar dacă toate celelalte semne dispar. Nasul curge, organismul este moleșit, apar dureri musculare destul de intense. În cadrul virozelor debutul este mai lent, gradual. Febra este sub 39 de grade Celsius, tusea este pe durată mai scurtă, de la câteva zile la o săptămână, strănutul este frecvent, apare și roșu în gât”, spune Luminița Catană.

Nutriționistul subliniază faptul că de regula gripele sunt mai severe, iar virozele au forme mai ușoare. Desigur în funcție de grupa de vârstă, sistem imunitar, aceste afecțiuni se pot uneori complica, de aceea, mai ales în aceste situații este important să ne prezentăm la medic.

Deși trăim timpuri în care, paradoxal, medicii iți cer să stai izolat acasă dacă ești răcit, mai ales în cazul unui astm bronșic este important să consultați un medic. Nu se administrează antibiotice decât în indicații medicale și complicații, însă remediile naturale au fost dintotdeauna la mare preț și de mare ajutor în asemenea situații. În timp mămicile devin adevărați maeștri în ceea ce privește năsucuri inflamate și raceli.  Îmbrăcămintea adecvată ce ne ferește de frig și vânt, alimentația potrivită, bogată în fibre și nutrienți, aplicarea unor remedii naturale, suplimente de calitate sunt ingrediente principale în prevenția și profilaxia afecțiunilor de sezon. Hidratarea corectă și eficientă și aici aș dori să menționez și ceaiurile, care sunt o comoară în această perioada a anului, și nu numai, Vitamina C liposomala administrat periodic, dar mai ales când suntem deja bolnavi, suplimentele cu Zinc, Vitamina A,un nivel optimal de vitamina D, complexele de vitamine și minerale sunt în top prevenție”, adaugă nutriționistul arădean.   

Ceaiurile, în top 

Aceasta spune că un loc de top îl ocupă ceaiurile, cum ar fi de tei, cimbrișor, mentă, mușețel, salvie, busuioc, diferite amestecuri.

Infuzii sau făcute simplu, îmbogățite cu bucatele de fructe aromate sau cu miere sunt remedii excelente și răsfăț pentru organism.

În calitate de fitoterapeut am creat pentru acest sezon două ceaiuri tare faine – imunoplus și ceaiul de tuse, amestecuri blânde dar efective, iubite de cei mici și cei mari. Ceaiul din flori de soc susține transpirația și ajută la eliminarea de toxine, socul având și proprietăți antivirale și de ameliorare în gripe și viroze. Teiul scade febra și ameliorează tusea, iar extractul din frunze de măslin este un bun aliat pentru recuperare.  Produsele apicole sunt tare de preț, începând cu miere, polen luat zilnic dimineață cate o lingurița, tinctura de propolis- excelentă pentru gat roșu, lăptișorul de matcă, faguri pufoși și tot ce ține de albinuțe. Susțin imunitatea, ajută în boală și în convalescență și recuperare”, mărturisește Luminița.

 Se mai folosesc compresele cu cartof crud, tăiat felii subțiri, și aplicate în jurul gâtului și peste o mică eșarfă din bumbac, care să fie păstrată cam 30 de minute. Se face acest lucru de 3 ori pe zi. Reduce durerea de gât, calmează și liniștește. Compresele cu felii de ceapă aplicată pe tălpi și schimbate la câteva ore sunt și ele de ajutor.

Desigur uleiurile esențiale au adus un mare ajutor în aceste situații și în top uleiuri avem uleiurile esențial de mentă, eucalipt, lavandă, thymian, oregano, busuioc, lemn de cedru, rozmarin, siberian fir, diferite amestecuri ce ajută extraordinar organismul. Tămaia este și ea o esență binefăcătoare. Difuzate, aplicate topic și uneori administrate și intern prin recomandări autorizate, uleiurile au un potențial extrem de benefic. Băile cu sare Epson și uleiuri esențiale și sare grunjoasă, aduc și ele o stare de bine și recuperare mai rapidă. Inhalațiile, alimentația ușoară, o îngrijire atentă duc mai aproape vindecarea.  Și da  este nevoie de odihnă, rugăciune, liniște, o camera aerisită, un pat mereu schimbat și curat, o carte buna, un răsfăț când se poate, o ciocolată fierbinte și muzică relaxantă,  o stare de pace pentru o recuperare. Este un moment de răgaz pentru organism și trebuie să acordam un timp pentru vindecare”, mai spune nutriționistul Luminița Catană.

Ca și sfaturi acesta adaugă că viața trebuie prețuită și este bine să se renunțe la obiceiurile abuzive atât alimentare, cât și de fumat, consum abuziv de alcool sau alte substanțe, sucuri concentrate, zahăr, produse semipreparate și pline de aditivi. Recomandă mișcarea zilnică și odihna suficientă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite