Criză fără precedent în spitalele din România. Unitățile medicale anunță că nu au suficienți medici pentru gărzi
0Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o criză acută de personal. Tot mai multe spitale publice anunță că nu mai pot asigura liniile de gardă, punând astfel în pericol pacienții cu afecțiuni grave.

Președintele Societății de ATI, Șerban Bubenek, propune o soluție radicală, și anume interzicerea practicii duble, astfel încât medicii să fie obligați să aleagă între sectorul public și cel privat. Alături de Colegiul Medicilor și câțiva parlamentari, acesta intenționează să promoveze o schimbare legislativă.
În Slatina, pacienții cu infarct sau alte urgențe cardiace nu pot fi tratați de peste două luni, în ciuda achiziționării unui angiograf nou și a organizării mai multor concursuri pentru angajarea de cardiologi.
La Spitalul Județean din Ploiești, liniile de gardă pentru neurologie, boli interne și ORL nu pot fi acoperite, iar pacienții sunt trimiși la Târgoviște. Potrivit directorului medical Andrei Ilinca, secția de neurologie funcționează cu doar trei medici dintr-un necesar de 9-10, dintre care unul este scutit de gărzi din motive medicale. Probleme similare sunt raportate și la Spitalul din Târgu Jiu.
Exodul medicilor s-ar putea agrava
Criza de personal medical din România riscă să se agraveze în perioada următoare. Un raport al Colegiului Medicilor din România (CMR) arată că, în 2023, peste 1.200 de medici au solicitat certificatul profesional curent, documentul necesar angajării în străinătate. Numărul acestora a crescut cu 50% față de anul precedent.
„Ca să putem să le cerem medicilor să meargă în toate zonele țării trebuie ca acolo să-și poată deafăsura actul medical și acest lucru se poate realiza cu o infrastructură adecvată și cu o echipă de lucru. Degeaba ești chirug dacă nu ai ATI-ist, n-ai cardiolog. Echipa multidicpilină care să poată asigura îngrijirea cazurilor grave. Şi o salarizare după performanță s-ar impune”, spune președintele CMR, citat de Știrile Pro TV.
CMR ia în considerare o astfel de reglementare, interzicerea practicii duble, dar subliniază că orice modificare legislativă trebuie să respecte drepturile profesiei liberale.
Bubenek: „Nu se mai poate tolera în niciun fel ca o parte din colegii noștri care sunt plătiți de stat în timpul programului să meargă și să lucreze în spitale private. Dacă vom continua așa, în 10 ani serviciul public va fi destructurat. Există șefi de secție din spitale publice care își sfătuiesc pacienții: nu te operez aici la spitalul public, vino la privat, că aici avem infecții și domul doctor este plătit de stat și este șef de secție ca să prevină aceste infecții”.