Ce se întâmplă în corp după tratamentul cu Ozempic. Transformările care au loc după încetarea administrării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încetarea administrării medicamentului Ozempic - în jurul căruia gravitează păreri pro și contra referitoare la folosirea în siguranță în scopul pierderii în greutate - poate duce la modificări ale glicemiei, modificări ale apetitului și creștere în greutate. Recomandată este monitorizarea pacientului atât în timpul tratamentului cât și la întreruperea lui.

Fără o dietă ulterioară  corectă, multe din kilogramele pierdute se depun la loc. FOTO Shutterstock
Fără o dietă ulterioară corectă, multe din kilogramele pierdute se depun la loc. FOTO Shutterstock

Experții subliniază faptul că Ozempic este destinat utilizării pe termen lung și trebuie administrat întotdeauna sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății, scrie health.com.

Specialiștii recomandă ca cei care folosesc Ozempic să se înscrie într-un program de nutriție înainte de a renunța la medicament, astfel încât să poată face alegeri sănătoase post-Ozempic.

De altfel, la orice oprire a administrării unui medicament, este posibil să apară anumite efecte secundare, iar cele folosite pentru obezitate, cum ar fi Ozempic , nu fac excepție.

Întreruperea tratamentului va duce la scăderea nivelului  de elemente care ajutau la stabilizarea glicemiei.

Sevrajul Ozempic

Poate apărea sevrajul (la) Ozempic - o serie de simptome experimentate în această perioadă de după administrare: modificări ale zahărului din sânge și potențialul de a crește în greutate.

„Odată cu modificările nivelurilor ingredientelor active, probabil că veți simți și modificările zahărului din sânge, ceea ce poate afecta modul în care vă simțiți în legătură cu poftele și poate avea efecte asupra apetitului general”, a declarat pentru Health, Amy Lee, MD, medic-șef la Lindora Clinic, California.

Frances Lee, asistentă medicală la centrul de pierdere în greutate de la Rush University Medical Group, spune că pacienții experimentează schimbări atunci când încetează să ia astfel de medicamente, până când funcția fiziologică de bază a organismului este repusă în funcțiune pentru a îndeplini sarcinile pe care le avea înainte de a lua medicamentul.

Principalele efecte secundare care apar după încetarea administrării medicamentului

Întrucât Ozempic acționează prin imitarea hormonului GLP-1 eliberat în timpul digestiei și prin întârzierea timpului de golire gastrică, unul dintre primele lucruri care se observă este apariția mai repede a senzației de foame.

Practic se constată:

-Revenirea apetitului și a poftelor alimentare

-O creștere în greutate

-Creșterea glicemiei în sânge

-Pentru pacienții cu diabet, reducerea controlului glicemiei

-Tensiunea arterială poate crește și ea

-Modificări ale colesterolului

-Pacienții pot suferi modificări ale dispoziției legate de recăpătarea greutății

-Lee amintește că medicamentul este destinat utilizării pe termen lung.

Un studiu clinic din 2022 a urmărit participanții timp de 52 de săptămâni după ce au încetat să ia medicamentul.

Participanții care au luat semaglutide (substanța activă a medicamentului) timp de 68 de săptămâni au pierdut cantități semnificative în greutate, dar când medicamentul a fost întrerupt și schimbările de stil de viață au fost oprite, la 120 de săptămâni (52 de săptămâni mai târziu) s-a constatat că au recăpătat două treimi din greutatea pe care o pierduseră și au înregistrat modificări similare în ceea ce privește glicemia. Cu toate acestea, mulți au reușit să mențină o pierdere de 5% din greutatea corporală inițială.

Dincolo de toate acestea, cel mai important este ca pacienții să fie monitorizați de un medic cu privire la tensiunea arterială, glicemia și alți parametri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite