Probleme digestive grave raportate de „sute de mii" de persoane care au luat cele mai în vogă medicamente de slăbit

0
Publicat:

Un nou studiu sugerează că persoanele care iau medicamente injectabile populare pentru pierderea în greutate, precum Wegovy, Ozempic, Saxenda și Victoza, pot prezenta un risc mai mare de probleme digestive grave, cum ar fi paralizia stomacului, pancreatita și obstrucțiile intestinale, în comparație cu cei care apelează la alte tipuri de medicamente pentru slăbit, potrivit CNN.

Medicamentele pentru slăbit nu sunt lipsite de riscuri. FOTO Shutterstock
Medicamentele pentru slăbit nu sunt lipsite de riscuri. FOTO Shutterstock

Riscurile ca aceste evenimente să se întâmple par a fi rare (aproximativ 1% dintre persoanele care au luat Ozempic au fost diagnosticate cu paralizie de stomac, de exemplu), dar faptul că cererea pentru aceste medicamente a explodat este îngrijorător pentru că, spun cercetătorii, până și riscurile rare ar putea însemna sute de mii de cazuri noi.

Zeci de milioane de persoane din întreaga lume folosesc astfel de medicamente injectabile devenite din ce în ce mai populare pentru pierderea în greutate.

Probleme medicale pe care cei care folosesc aceste medicamente le riscă nu sunt ușoare, avertizează autorii studiului, care precizează că obstrucțiile intestinale, de exemplu, pot fi urgențe medicale.

Gânduri suicidare

CNN a relatat într-un reportaj anterior despre cazuri de paralizie a stomacului la persoane care au luat unele dintre aceste medicamente promovate online pentru efectul de pierdere rapidă în greutate.

„Îmi doresc să nu mă fi atins niciodată de ele. Îmi doresc să nu fi auzit de ele în viața mea. cest medicament mi-a făcut viața un iad. (...) M-a costat bani. M-a costat mult stres; m-a costat zile și nopți (...) Nu merită”, a spus, potrivit CNN, Joanie Knight, în vârstă de 37 de ani, din Angie, Louisiana.

Actualele prospecte pentru Wegovy și Saxenda avertizează cu privire la o serie de efecte secundare grave, inclusiv inflamația pancreasului, probleme ale vezicii biliare, blocaj intestinal, probleme renale, reacții alergice grave, creșterea ritmului cardiac, gânduri suicidare și afectarea vederii (la persoanele care au și diabet).

Totodată, pe eticheta de avertizare a Ozempic a fost adăugat recent un avertisment privind ileusul (ocluzie intestinală)

Cele mai frecvente efecte secundare aspra cărora prospectele acestor medicamente avertizează sunt sunt nasuea (senzație de vomă), vărsăturile și constipația. 

Persoanele cu antecedente de anumite tipuri de cancere tiroidiene ereditare sunt, de asemenea, avertizate să nu ia aceste medicamente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite