Complicațiile semnalate în cazul medicamentelor populare pentru slăbit. Ce spun medicii

0
Publicat:

Medicamentele pentru pierderea în greutate au explodat în popularitate în ultimul an, potrivit Yahoo! Life, care avertizează că respectivele substanțe vin cu unele riscuri potențiale.

Medicamentele pentru slăbit vin cu riscuri potențiale. FOTO Shutterstock
Medicamentele pentru slăbit vin cu riscuri potențiale. FOTO Shutterstock

Poveștile celor care au reușit să slăbească i-au determinat și pe alții să încerce medicamente precum Ozempic, Wegovy și Zepbound, însă, pe măsură ce sunt tot mai des folosite în scopul pierderii în greutate, apar din ce în ce mai multe mărturii de la foști pacienți despre o serie de complicații pe care le-au experimentat în timpul administrării acestora.

Printre problemele semnalate se numără paralizia stomacului, bolile gastrointestinale și gândurile suicidare. 

Gastropareză

Joanie Knight, una dintre multele persoane care au luat Ozempic, a mărturisit pentru CNN că a fost diagnosticată ulterior cu gastropareză severă, adică o paralizie a stomacului  (gastropareza este o afecțiune care încetinește sau chiar oprește mișcarea alimentelor din stomac către intestinul subțire, ceea ce duce la simptome precum dureri abdominale și vărsături, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale).

Ea a spus că medicul său suspectează că starea ei a fost fie cauzată de medicamente, fie exacerbată de acestea. 

În cele din urmă a renunțat la Ozempic și a suferit o operație de bypass gastric.

„Avea un pic de chestie maro care îi ieșea din gură și mi-am dat seama că nu respira”

O altă mărturie cutremurătoare este cea a lui Roy Webster, a cărui soție, Trish, a murit după ce a luat Ozempic împreună cu Saxenda, un medicament pentru slăbit.

Webster a declarat pentru „60 Minutes” că soția sa a slăbit, dar a început să se simtă foarte rău.

„Ceva a mers foarte prost” și Trish a încetat să mai respire. „Avea un pic de chestie maro care îi ieșea din gură și mi-am dat seama că nu respira și am început să fac resuscitare", a spus el.

„Ieșea pur și simplu, iar eu am întors-o pe o parte pentru că nu putea să respire", mărturisea bărbatul în ianuarie anul trecut.

Potrivit certificatul de deces al lui Trish, cauza morții femeii a fost boala gastrointestinală.

Soțul crede că medicamentele au contribuit la moartea soției sale.

„Dinții au căzut din cauza vărsăturilor excesive”

Jaclyn Bjorklund, rezidentă din Louisiana, a dat în judecată producătorul Ozempic, pe motiv că medicamentul a îmbolnăvit-o grav.

Bjorklund a declarat la proces că a folosit Ozempic timp de mai bine de un an și că a trecut la Mounjaro în iulie 2023.

În timpul procesului a declarat că administrarea medicamentelor i-a provocat „vărsături severe, dureri de stomac, arsuri gastrointestinale, fiind spitalizată pentru probleme stomacale în mai multe rânduri, inclusiv vizite la camera de urgență, [și] dinți care au căzut din cauza vărsăturilor excesive, necesitând medicamente suplimentare pentru a atenua vărsăturile excesive și vomitând alimente întregi la câteva ore după ce a mâncat".

„Îmi vine să mă sinucid”

Familia unui bărbat identificat doar după prenumele său, Anthony, spune că acesta a murit prin sinucidere după ce a început să ia unul dintre controversatele medicamente.

Familia sa a mărturisit că a avut depresie în trecut, dar crede că medicamentele i-au exacerbat simptomele.

Ce spun medicii 

În ciuda poveștilor înfricoșătoare, medicii spun că aceste complicații grave ale medicamentelor nu sunt frecvente.

„Indiferent ce medicament administrăm, există un anumit risc", spune pentru Yahoo Life Dr. Mir Ali, chirurg bariatric și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center din Fountain Valley, California.

„Părerea generală este că aceste medicamente sunt sigure și că incidența complicațiilor grave este scăzută".

O părere similară are și Dr. Kunal Shah, de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical Center.

Referitor la complicații, medicul a explicat pentru Yahoo Life că acestea sunt „foarte, foarte rare, dar cu siguranță se pot întâmpla".

„Problemele gastrointestinale sunt relativ frecvente. Oamenii vor avea un nivel de bază de greață, sau vor avea diaree sau constipație - care de obicei dispare după o perioadă de timp", a precizat Dr. Kunal Shah.

De obicei, medicii prescriu aceste medicamente la doze mai mici pentru început și apoi cresc doza în încercarea de a reduce riscul acestor efecte secundare, explică Ali.

Potrivit unui studiu recent, cei care luau medicamente GLP-1, cum ar fi Ozempic, pentru pierderea în greutate aveau un risc mai mare de pancreatită, obstrucție intestinală și gastropareză.

Fiecare persoană este diferită, spune Steven Batash, gastroenterolog și medic principal la Batash Endoscopic Weight Loss Center, pentru Yahoo Life.

„Factori precum starea generală de sănătate, alte afecțiuni medicale, medicamentele luate concomitent și răspunsurile individuale pot influența modul în care [aceste medicamente] afectează pacienții", spune el.

Pacienții care au deja probleme cu stomacul și cei cu afecțiuni tiroidiene pot fi mai expuși riscului de complicații decât alții, spune Ali.

Corelația dintre medicamentele pentru pierderea în greutate și gândurile suicidare nu a fost stabilită dincolo de dovezi anecdotice, spune Shah, dar este totuși ceva ce trebuie discutat cu medicul dumneavoastră dacă suferiți de depresie.

Specialiștii spun că este importantă o discuție cu un medic înainte de a lua unul dintre aceste medicamente pentru pierderea în greutate și comunicarea pe parcursul administrării  la fel ca și semnalarea oricăror simptome persistente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite