Cu ce pericol vine tratamentul de slăbit cu medicamente pentru diabetici

0
Publicat:

Deși pot părea o soluție avantajoasă în lupta cu kilogramele acumulate în exces, medicamentele injectabile precum Wegovy, Ozempic, Saxenda și Victoza pot provoca probleme digestive grave, avertizează cercetătorii americani într-un studiu citat de CNN.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cererea pentru aceste medicamente a explodat, zeci de milioane de persoane luându-le în prezent în întreaga lume.

Procentul de persoane afectate poate fi considerat mic, dar numărul se ridică deja la câteva sute de mii, în întreaga lume, potrivit aceleiași surse. Iar probleme digestive grave înseamnă paralizii ale stomacului, pancreatite și obstrucții intestinale. Astfel, persoane care au luat Ozempic – un medicament prescris bolnavilor de diabet – au fost diagnosticate cu paralizie de stomac. „Când aveți milioane de oameni care folosesc aceste medicamente, știți, un risc de 1% se traduce totuși în multe persoane care pot experimenta aceste evenimente”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Mahyar Etminan, epidemiolog la Universitatea din British Columbia.

Avertismentele din prospect

Informațiile de prescriere pentru Wegovy și Saxenda avertizează cu privire la o serie de efecte secundare grave, inclusiv inflamația pancreasului, probleme ale vezicii biliare, intestine blocate, probleme renale, reacții alergice grave, creșterea ritmului cardiac, gânduri suicidare și modificări ale vederii, la persoanele care au și diabet. De asemenea, pe eticheta de avertizare a Ozempic tocmai a fost adăugat un avertisment privind intestinele blocate.

Etichetele notează, de asemenea, că efectele secundare cele mai frecvente sunt greața, vărsăturile și constipația. De asemenea, acestea avertizează cu tărie persoanele cu antecedente de anumite tipuri de cancere tiroidiene ereditare să nu ia aceste medicamente.

Studiul a constat în analizarea unui eșantion aleatoriu de peste 16 milioane de cereri de asigurare dintr- bază de date cu medicamente eliberate pe bază de prescripție care acoperă 93% dintre toate prescripțiile ambulatorii din SUA. Cererile au fost depuse între 2006 și 2020. Cercetătorii au selectat pacienții cărora le-au fost prescrise două medicamente injectabile – semaglutide și liraglutidă. Ambele medicamente aparțin unei clase numite agoniști GLP-1 și încetinesc trecerea alimentelor prin stomac. Acestea pot ajuta persoanele cu diabet zaharat să își controleze glicemia și pot duce la o pierdere substanțială în greutate pentru persoanele cu sau fără diabet.

În 2021, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente, FDA, a aprobat semaglutida pentru persoanele obeze fără diabet care trebuie doar să piardă în greutate. Medicamentul este vândut sub numele de marcă Ozempic, atunci când este prescris pentru diabet, și Wegovy atunci când este prescris pentru pierderea în greutate.

Liraglutida a fost aprobată de FDA ca medicament pentru pierderea în greutate din 2014. Când este prescris pentru diabet, se numește Victoza; când este prescris pentru controlul greutății, se numește Saxenda.

Nu au fost înregistrate obstrucții intestinale în grupul care a luat Ozempic, dar studiul a constatat o incidență de 0,8% la persoanele care luau Saxenda și o incidență de 0,17% la persoanele care luau Contrave – un alt tip de medicament sub formă de pastile, prescris pentru pierderea în greutate.

În ceea ce privește pancreatita, a existat o incidență de 0,5% la persoanele care luau Ozempic, un risc de 0,8% la persoanele care luau Saxenda și o incidență de 0,01% la persoanele care luau Contrave, ceea ce reprezintă o creștere de peste nouă ori mai mare.

În grupul de aproximativ 4.400 de persoane care luau Saxenda, au existat 66 de cazuri de paralizie gastrică, 73 de obstrucții intestinale, 71 de cazuri de pancreatită și 162 de cazuri de boală biliară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite