Ce precauţii impun anticoagulantele orale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prescris pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, tratamentul cu anticoagulante orale necesită respectarea cu stricteţe a unor reguli de care depinde eficienţa terapiei.

Tratamentul cu anticoagulante orale este indicat pentru fluidificarea sângelui şi, implicit, pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. Cele mai frecvente indicaţii ale terapiei cu anticoagulante orale sunt tromboembolismul pulmonar, tulburările de ritm cardiac (fibrilaţia atrială), tromboza venoasă profundă, prezenţa de valve artificiale şi unele tipuri de infarct.

Tratamentul se poate prescrie fie pentru o durată de câteva luni, fie pentru toată viaţa, în funcţie de afecţiune. Terapia cu anticoagulante orale necesită o monitorizare atentă prin teste specifice (INR, AP), valorile anormale ale acestora impunând ajustarea dozei de medicamente.

Sângerările, posibil efect advers

Persoana căreia i se prescrie tratamentul cu anticoagulante orale trebuie să anunţe medicul ­dacă are şi alte boli şi dacă ia şi alte medicamente, deoarece este posibil să apară reacţii şi interacţiuni medicamentoase nedorite.

Tratamentul cu anticoagulante orale poate avea ca efect advers producerea de hemoragii, mai ales în cazul administrării unor doze prea mari. Dacă apar sângerări nazale puternice, trebuie anunţat imediat medicul.

Sfaturi de urmat în timpul tratamentului

-Persoana care face tratament cu anticoagulante orale trebuie să informeze medicul dacă urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale, unei extracţii dentare sau altor proceduri stomatologice.
-Testele de coagulare se vor face la intervalele indicate de medic.
-Nu se vor practica sporturi violente sau orice tip de activităţi care cresc riscul de traumatisme, inclusiv minore.
-Este contraindicată administrarea concomitentă de aspirină, deoarece aceasta favorizează apariţia sângerărilor digestive.
-Nu se fac injecţii intramusculare, din cauză că pot apărea hematoame.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei de Farmacologie
UMF „Carol Davila"

Doza de medicamente anticoa­gulante trebuie individualizată, în funcţie de valoarea testelor de coagulare, care trebuie efectuate periodic. În funcţie de acestea, medicul adaptează doza de medicament.

În timpul tratamentului cu anticoagulante orale, persoana trebuie să evite, pe cât posibil, orice traumatism minor, iar la orice prezentare la medic sau la medicul stomatolog, trebuie înainte de orice, să îi informeze că urmează tratament cu medicamente anticoagulante.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite